петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1455 прочитания

  ЕП прие нов закон за намаляване на емисиите от енергийния сектор

  Това е първото общоевропейско законодателство за намаляване на емисиите на метан; въвеждат се изисквания и за внос на нефт, газ и въглища от 2027 г.
  11 април 2024, 09:12 a+ a- a

  Снимка: ЕП (©AdobeStock/Schankz)

  Европейският парламент (ЕП) прие предварително политическо споразумение с държавите от ЕС относно нов закон за намаляване на емисиите на метан от енергийния сектор с 530 гласа „за“, 63 „против“ и 28 „въздържал се“.

  Новият регламент е първият законодателен акт на ЕС, насочен към намаляване на емисиите на метан и обхваща преките емисии на метан от секторите на нефта, изкопаемия газ и въглищата, както и от биометана, след като бъде инжектиран в газовата мрежа.

  Нефт и газ
  Съзаконодателите се споразумяха, че операторите в тези сектори трябва да откриват и поправят течове на метан. Те трябва да представят програма за откриване и ремонт на течове на метан на съответните национални органи до 9 месеца от датата на влизане в сила на този регламент и да извършат първо проучване за откриване на течове и ремонт на съществуващи обекти в рамките на 12 месеца.

  Задълженията за отстраняване на течове също ще бъдат засилени, така че операторите трябва да ремонтират или сменят всички компоненти, за които е установено, че изпускат метан над определени нива веднага след откриването на теч или не по-късно от 5 дни след това.

  Съзаконодателите също взеха решение за забрана за изпускане и изгаряне на метан от дренажни станции, които изпускат метан в атмосферата, до 2025 г. и от вентилационни шахти до 2027 г. с малки изключения.

  Новият закон също така задължава страните от ЕС да създадат списък на неактивни или изоставени кладенци и да създадат планове за смекчаване.

  Въглища
  Съзаконодателите се съгласиха, че държавите от ЕС трябва непрекъснато да измерват и докладват емисиите на метан от работещи подземни мини и от мини на повърхността. Освен това те ще трябва да създадат публична инвентаризация на мини, затворени или изоставени през последните 70 години, и да измерят техните емисии, с изключение на мини, които са били наводнени повече от 10 години.

  Изгарянето във факел ще бъде забранено от 1 януари 2025 г. Изпускането ще бъде забранено от 1 януари 2027 г. във въглищни мини, отделящи повече от 5 тона метан на килотон добити въглища, и от 1 януари 2031 г. в мини, отделящи повече от 3 тона метан на килотон добивани въглища. Изпускането и изгарянето на факели от затворени и изоставени мини ще бъде забранено от 1 януари 2030 г.

  Изисквания за внос на нефт, газ и въглища
  Тъй като вносът съставлява над 80% от петрола и газа, консумирани в ЕС, съзаконодателите се споразумяват да определят и изисквания за внос на нефт, газ и въглища. От 1 януари 2027 г. вносителите ще трябва да демонстрират еквивалентни изисквания за наблюдение, докладване и проверка на ниво производство.

  Съзаконодателите също се съгласиха да възложат на Комисията да представи делегиран акт до 3 години след влизането в сила за определяне на класове на интензитет на метан за суров нефт, природен газ и въглища, пуснати на пазара на ЕС, на ниво производител или компания. Това ще стимулира най-добре представящите се производители и ще допринесе за намаляване на глобалните емисии на метан, като надлежно се обърне внимание на сигурността на доставките и международната конкурентоспособност на ЕС.

  Следващи стъпки
  Законът трябва да бъде приет от Съвета, преди да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно.

  Контекст
  Метанът е мощен парников газ и замърсител на въздуха и е отговорен за приблизително една трета от настоящото глобално затопляне. ЕС подписа Глобалния ангажимент за метана, който има за цел да намали емисиите на метан в световен мащаб с най-малко 30% спрямо равнищата от 2020 г. до 2030 г., което би могло да премахне затоплянето с над 0,2 °C до 2050 г.

  С приемането на това законодателство Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за осъществяване и ускоряване на екологичния преход, както е посочено в предложения 2, параграф 2, член 3, параграф 2, член 11, параграфи 1 и 7 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 12 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 13 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 16 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 16 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон