неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10937 прочитания

  Кои са бизнесите, които в най-голяма степен ще бъдат засегнати от МиКа?

  Вижте насоките, които споделиха Марина Мучакова и екипа на Веста консулт пред Economy.bg
  05 юни 2024, 10:53 a+ a- a

  Марина Мучакова, управляващ съдружник Веста консулт, адв. Десислава Спасова, юрисконсулт Юлиян Щалянов и юрисконсулт Николай Хаджийски. Снимка: личен архив.

  MiCA Regulation (Регламнентът МиКа), приет миналата година в ЕС, ще влезе в сила в края на 2024 година и цели да внесе ред в хаоса, като регулира пазарите на криптовалути. Кои са бизнесите, които новото законодателство ще засегне в най-голяма степен, попитахме Марина Мучакова и нейните колеги* от Веста Консулт и Крипто Академи.

  Този материал е с информационна цел, не представлява инвестиционен съвет и не замества личната консултация с експерти.

  Кои са бизнесите, които в най-голяма степен ще бъдат засегнати от МиКа?
  По отношение на лицензионните режими може да се каже, че след влизането в сила на МиКа много бизнеси ще трябва вече да са привели дейността си в съответствие с лицензионните режими. В противен случай ще им се наложи да прекратят дейността си. Това се отнася основно за емитентите на токени, крипто борсите, крипто платформите, доставчиците на портфейли, лицата, действащи като инвестиционни фондове или посредници, и тези, които извършват доверително управление на крипто активи.

  Maрина Мучакова е управляващ съдружник във Веста консулт. По образование е юрист и има над 15 години опит в сферата на данъчното право. Дейността ѝ е с фокус данъчно облагане на инвестици и избягване на двойно данъчно облагане.

  Как класифицира тоукените МиКа?
  МиКа въвежда чисто нова класификация на тоукените, която няма нищо общо с познатата ни номенклатура към момента. В момента ние разпознаваме пеймънт тоyкени, ютилити тоyкени, секюритис, екуитис, NFTs, говернанс тоукени и т.н. Делението е главно според това каква функция изпълнява въпросният тоукен. Или казано малко на по-жаргонен език, в каква сделка се забърква инвеститорът, когато се сдобие с такъв тоукен и какви права придобива в резултат на това. Дали получава правото да гласува при вземане на решения в някакво ДАО или блокчейн мрежа, или може да размени тоукена за конкретни услуги или продукти и т.н. МиКА преобръща логиката за класифициране на криптовалутите с краката нагоре и ги дели на 4 групи.

  Какво се разбира под „стейбъл койн“ съгласно МиКа?
  Стейбъл койни, които са обезпечени с фиатна валута, но само такава, която се признава за официално платежно средство в ЕС. Тези тоукени имат статут на електронни пари и се регулират директно от европейските и национални закони, касаещи емитирането и дистрибуцията на електронни пари. Тук е налице една много съществена разлика в режима между фиатни електронни пари и е-мъни тоукенс. А именно кой ги емитира. По закон (и според Регламента за електронните пари) емитент на електронни пари може да е централна банка, търговска банка, дружество за електронни пари, които са финансови институции, според действащата нормативна уредба. При е-мъни тоукените, които имат възможност да бъдат изкопавани или да се добиват чрез стейкване, всъщност емитенти са нодовете в съответния децентрализиран регистър, които в общия случай са частни лица и нямат статут на финансова институция.

  Кои са другите три групи криптовалути съгласно МиКа?
  Във втората категория попадат криптовалути, които представляват кошница от активи. Те също са стейбълкойни, но тяхната стойност се определя на база различните активи, с които са обезпечени. Това могат да бъдат други криптовалути, акции, дялове, облигации, стоки, редки, ценни метали и др. В този смисъл тези тоукени са по-скоро финансов инструмент и МиКА ги приравнява на финансови инструменти, които се регулират от Европейския орган по ценни книжа и пазари – ЕОЦКП (ESMA). На национално ниво в България, това е КФН. Във всяка конкретна държава членка това вероятно ще е аналогичният на КФН орган. Третата група са клас активи, които МиКА изрично изключва от обхвата си, като NFT-тата. Четвъртата група са Клас активи, които МиКА регулира директно. Това включва всички останали и те са най-голямата група.

  *Отговорите са разработени съвместно с Юлияна Гълъбова - Главен счетоводител; Ивелина Илиева - Счетоводител, Елица Теодосиева - Пейрол специалист, Калоян Ангелов- Пейрол специалист; Валентина Петрова - Данъчен експерт, юрист и главен счетоводител, адв. Десислава Спасова- търговско и крипто право; Николай Хаджийски - юрисконсулт, специалист по мерки срещу пране на пари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева