събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1998 прочитания

  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния

  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  17 юни 2024, 13:15 a+ a- a

  Снимка: Кофас

  Между 6 и 9 юни избирателите в 27-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) избраха общо 720 членове на Европейския парламент (ЕП) или с 15 повече от колкото през 2019 г., което отразява демографските промени в Европа. Тези избори следват 5 бурни години, белязани от пандемията от Covid-19, войната в Украйна, кризата с разходите за живот и нарастващото глобално напрежение.

  Според последните оценки, дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и лявоцентристките Социалисти и демократи затвърдиха силните си позиции. Както центристката група „Обнови Европа“, така и ,,Зелените“ претърпяха тежки загуби, докато суверенистичните и националистически сили (Европейски консерватори и реформисти) постигнаха значителни резултати, а крайнодесните партии напреднаха в няколко страни от ЕС.

  Предвид съвременната политическа атмосфера, белязана от някои изненадващи резултати от изборите за Европейски парламент, възникват рискове, които могат значително да повлияят на бъдещата стабилност и посока на Европейския съюз:

  Последните оценки показват, че 100 евродепутати са или новоизбрани, или не принадлежат към никоя от политическите групи, което създава несигурност за парламента. През следващите седмици тези евродепутати може да изберат да се присъединят към основните парламентарни групи или да останат независими.

  Успехите на крайната десница на изборите за Европейски парламент обаче увеличиха несигурността относно политическата посока на Европа, насърчавайки антиевропейски движения както в крайната левица, така и в крайната десница. Този ръст на популизма, представящ радикални и неясни позиции, е отразен в индекса на Кофас за политическа и социална нестабилност, който показва влошаване с 1,5% през 2023 г. в сравнение с предпандемичното ниво от 2019 г.

  Във Франция рисковете са достатъчно сериозни. Политическата несигурност там се увеличи, след като центристката коалиция на президента Еманюел Макрон претърпя тежко поражение. Той обяви разпускането на Народното събрание и свика предсрочни избори на 30 юни и 7 юли. Въпреки голямата победа на Националния Съюз (RN) на европейските избори, съставът на следващото Народно събрание не може да бъде предвиден. Очаква се RN да спечели най-много гласове в първия кръг, но е възможно и формирането на анти-RN фронт, който да застраши позициите им. Президентската коалиция вероятно ще претърпи спад в броя на депутатите, за разлика от Националния съюз, за които се прогнозира ръст. Крайнодясната партия обаче трябва да увеличи броя на своите депутати от 89 на 289, за да спечели абсолютно мнозинство, което е малко вероятно. Тази ситуация може да доведе до продължителна институционална безизходица, препятстваща големи реформи. Френското правителство имаше за цел да обяви €20 млрд. спестявания до 2025 г., но по-високият от очаквания публичен дефицит през 2023 г. и влошените прогнози за 2024 г. доведоха до понижаване на рейтинга на държавния дълг на страната. Ако реформите за намаляване на публичния дефицит и осигуряване на устойчивост на дълга не бъдат приложени, условията за финансиране ще претърпят рязко влошаване, както показаха и първоначалните пазарни реакции.

  Натискът върху доходността на облигациите, особено за Италия и Франция, доведе до повишаване на доходността на 10-годишните държавни облигации с 13 и 12 базисни пункта (bps) до съответно 3,22% и 4,07%. Немските 10-годишни облигации също се увеличиха с 5 базисни пункта до 2,67%. Разликите в доходността (което е показател на финансова фрагментация) между италианските и германските 10-годишни облигации се увеличи до около 140 базисни пункта, докато тази между френските и германските облигации достигна 55. Въпреки че ЕЦБ постепенно навлиза в цикъл на облекчаване, лихвената среда вероятно ще остане рестриктивна, поддържайки натиска върху публичните финанси. Фискалните резултати както на Италия, така и на Франция са по-лоши от очакваното за 2023 г., като дефицитите се очаква да останат над целта, увеличавайки натиска върху доходността на облигациите. Въпреки това опасността от фрагментация остава ниска, тъй като ЕЦБ е готова да купува държавни облигации чрез инструмента за защита на преноса.

  Очаква се повишена волатилност на пазарите на акции до изхода от парламентарните избори във Франция. Въпреки че повишената подкрепа за крайнодесните партии на европейските избори беше очаквана, ситуацията във Франция изненада пазарите, като повлия на европейските акции и облигации. Stoxx 600 се понижи с 0,4%, немският Dax с 0,3%, лондонският FTSE 100 с 0,2%, а френският CAC 40 с 1,4%. Предизвикателствата пред и резултатите от парламентарните избори във Франция вероятно ще продължат да подхранват нестабилността на европейските фондови пазари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 12 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 13 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 16 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 17 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство