четвъртък, 27 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4292 прочитания

  Венецуела след Чавес – новата петролна Саудитска Арабия?

  Южноамериканската страна изпреварва Саудитска Арабия по доказани петролни резерви
  07 март 2013, 11:26 a+ a- a

  След смъртта на президента Уго Чавес Венецуела има възможност да се превърне в новата петролна Саудитска Арабия, отбелязва в свой коментар MarketWatch.

  Бизнес изданието припомня, че южноамериканската страна изпреварва Саудитска Арабия по доказани петролни резерви. Проблемът е, че Венецуела не е способна да добива голяма част от тях.

  „Венецуела е една от най-богатите страни в света по отношение на петролен потенциал”, подчертава пред изданието Матю Пери, старши анализатор в базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ). „Този потенциал в момента до голяма степен остава неизползван - нещо, което може да се промени, ако дойде на власт по-добре настроена към бизнеса администрация”, допълва експертът.

  Венецуела има доказани резерви от 297.57 милиарда барела суров петрол според доклад от 2012 на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Страната обаче произвежда само 2.9 милиона барела на ден, като изнася 1.6 милиона барела на ден.

  За сравнение Саудитска Арабия, която е най-големият производител в ОПЕК, има по-малки доказани резерви от 265.41 милиарда барела, но въпреки това произвежда по 9.3 милиона барела на ден и изнася 7.2 милиона барела на ден.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Над 160 електронни услуги са достъпни в обновения портал на НАП
  Приходната агенцията е лидер сред е-администрациите
  преди 15 часа
  PwC: Здравните и кибер рисковете са сред основните притеснения на бизнес лидерите по света
  3/4 от изпълнителните директори очакват по-стабилна глобална икономика през 2022, показва глобално проучване на консултанската компания
  преди 16 часа
  Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.
  Секторът има потенциал за нов растеж, тъй като все още едва 52% от фирмите в България имат уебсайт, а 11,8% продават онлайн
  преди 17 часа
  Нови противоепидемични мерки в София
  Те влизат в сила от 27 януари
  преди 17 часа