четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11731 прочитания

    Как ще изглежда светът след 10 години?

    Шефове на Google с прогноза за дигиталното ни бъдеще
    30 април 2013, 11:44 a+ a- a

    Високотехнологично легло ни прави масаж и ни събужда в точното време. Кафето, закуската и чистите дрехи вече ни очакват. Екран, който ни следва навсякъде, ни показва новините и електронната поща. Така ще изглежда светът след 10 години или поне според двама от топ мениджърите на Google.

    Изпълнителният председател на компанията Ерик Шмид и ръководителят на Google Ideas и бивш съветник в Държавния департамент на САЩ Джаред Коен представиха визията си за бъдещето на света в книгата „Новата дигитална епоха”.

    По думите им броят на хората, използващи Интернет, ще се увеличи от 2 до 7 милиарда през следващите 10 години. Това според двамата представители на Google ще доведе до сериозни промени. Вижте част от тях, събрани от Huffington Post:

    • Виртуални убийства на честа - идентичността, която е най-ценният актив на човека, все по-често ще става обект на онлайн атаки.

    • Балканизация – раздробяване на Интернет на регионални или държавно контролирани мрежи. „През следващото десетилетие основният въпрос вероятно ще е не дали едно общество има достъп до Интернет, а каква версия ползва”, отбелязват авторите на книгата.

    • Виртуален суверенитет и държавност – групи, които нямат собствена държава, могат да решат да изградят онлайн идентичност със собствена мрежа.

    • Интернет следи – това, което постваме в Twitter, Facebook или други социални мрежи, не може да бъде напълно заличено. Какъв ще e ефектът от това ще зависи от политическата система и нивото на държавен контрол.

    • Кибертероризъм – кибератаките ще се увеличат. Тактиките на кибервойната ще се използват както от терористи, така и от различни държави.

    • Транснационални революции – бъдещите революционни движения ще бъдат все повече наднационални. Езикът няма да е бариера с усъвършенстваните програми за превод. Ще станем свидетели на „революционни туристи”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 9 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 11 часа
    преди 14 часа