четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2799 прочитания

    Турция с амбиции за енергиен износител

    Страната планира да изгради три нови АЕЦ до 2023
    20 май 2013, 16:14 a+ a- a

    Докато другите страни от Европейския съюз инвестират все повече във възобновяеми енергийни източници, Турция планира три нови атомни електроцентрали. Целта на страната е да се превърне от нетен вносител в нетен износител на енергия, разказва Deutsche Welle.

    Турция, която се намира географски близо до над 70% от световния нефт и природен газ, покрива по-голямата част от енергийните си нужди с внос, отбелязва изданието.

    Сега обаче турският министър на енергетиката Танер Йълдъз обяви, че страната иска да „се превърне в енергиен износител”.

    Плановете са до 2023 30% от енергийните нужди на страната да се покриват от местни възобновяеми енергийни източници. В този период Анкара планира да изгради и три атомни електроцентрали.

    Потреблението на енергия в Турция почти се е удвоило през последното десетилетие, посочва Deutsche Welle.

    „Търсенето на енергия ще се удвои отново през следващото десетилетие”, подчерта наскоро министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган. „В момента внасяме 72% от енергията си, но след като нашите атомни електроцентрали бъдат готови, ще имаме нужда от по-малко от една трета от сегашния внос на природен газ. Това ще намали сумата, която плащаме за внос на газ до 7.2 млрд. долара. Това ще ни даде възможност за износ на енергия”, допълни Ердоган.

    Турция наскоро сключи сделка за 22 млрд. долара с японско-френски консорциум за изграждането на втората атомна електроцентрала край черноморската провиция Синоп. Строителството на първата АЕЦ беше договорено през 2010 с руската компания Росатом, като се очаква тя да бъде построена до 2019 в южната провинция Мерсин.

    Турското правителство ще увеличава производството на енергия във всички сектори на енергетиката. През миналата седмица в Турция беше открит най-големият вятърен парк. Същевременно край град Коня 57 международни фирми инвестират в добива на въглища и в производство на слънчева енергия.

    „Възобновяеми енергийни ресурси като вятър, слънце и геотермална енергия са част от основната енергийна стратегия на Турция”, отбелязва енергийният министър на страната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка