сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3803 прочитания

  ЕК съди Великобритания заради опита й да ограничи „социалния туризъм”

  Дебатът се разгорещи покрай опасенията от "нашествие" от български и румънски имигранти през 2014, когато отпадат ограниченията до трудовия пазар на Острова
  30 май 2013, 14:57 a+ a- a

  Европейската комисия предаде Великобритания на Съда на Европейския съюз. Брюксел обвинява Лондон в дискриминация по отношение на правото на имигранти от ЕС на достъп до социални помощи на Острова, съобщава Financial Times.

  Еврокомисията твърди, че Великобритания постоянно нарушава еврозаконодателството, което дава право на граждани на 27-те страни-членки на ЕС да живеят и работят в друга страна от блока, отбелязва изданието.

  Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор внася случая в съда след оплаквания на европейски граждани, живеещи във Великобритания, на които са им били отказани социални услуги като детски надбавки, платен отпуск и др.

  Според ЕК Обединеното кралство е „наложило едностранно” тест за гражданство, който „дискриминира нечестно” гражданите от страните от ЕС.

  В отговор властите в Лондон обявиха, че ще се борят „яростно”, за да запазят теста, който бил „важно и честно средство”, за да се гарантира, че социални помощи получават само легално пребиващите във Великобритания.

  „Изключително важно е да направим всичко по силите си, за да защитим социалната си система от измами от имигранти”, подчерта говорител на британското Министерство на труда, цитиран от FT.

  Случаят ще подложи на изпитание отношенията между Великобритания и ЕС, които вече са обтегнати след обещанието на британския премиер Дейвид Камерън да проведе референдум за членството на Острова в блока до 2018.

  Дебатът за „социалния туризъм”, при който граждани на по-бедни страни от ЕС се преместват в по-богати, за да се възползват от по-щедрата им социална система, се задълбочи покрай опасенията от наплив на български и румънски имигранти през 2014, когато ще отпаднат ограниченията до трудовия пазар на Острова, припомня FT.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки
  Планът за създаването на единна приходна агенция ще мине през обществено обсъждане
  преди 16 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 16 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 17 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 18 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България