петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3894 прочитания

    ЕК съди Великобритания заради опита й да ограничи „социалния туризъм”

    Дебатът се разгорещи покрай опасенията от "нашествие" от български и румънски имигранти през 2014, когато отпадат ограниченията до трудовия пазар на Острова
    30 май 2013, 14:57 a+ a- a

    Европейската комисия предаде Великобритания на Съда на Европейския съюз. Брюксел обвинява Лондон в дискриминация по отношение на правото на имигранти от ЕС на достъп до социални помощи на Острова, съобщава Financial Times.

    Еврокомисията твърди, че Великобритания постоянно нарушава еврозаконодателството, което дава право на граждани на 27-те страни-членки на ЕС да живеят и работят в друга страна от блока, отбелязва изданието.

    Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор внася случая в съда след оплаквания на европейски граждани, живеещи във Великобритания, на които са им били отказани социални услуги като детски надбавки, платен отпуск и др.

    Според ЕК Обединеното кралство е „наложило едностранно” тест за гражданство, който „дискриминира нечестно” гражданите от страните от ЕС.

    В отговор властите в Лондон обявиха, че ще се борят „яростно”, за да запазят теста, който бил „важно и честно средство”, за да се гарантира, че социални помощи получават само легално пребиващите във Великобритания.

    „Изключително важно е да направим всичко по силите си, за да защитим социалната си система от измами от имигранти”, подчерта говорител на британското Министерство на труда, цитиран от FT.

    Случаят ще подложи на изпитание отношенията между Великобритания и ЕС, които вече са обтегнати след обещанието на британския премиер Дейвид Камерън да проведе референдум за членството на Острова в блока до 2018.

    Дебатът за „социалния туризъм”, при който граждани на по-бедни страни от ЕС се преместват в по-богати, за да се възползват от по-щедрата им социална система, се задълбочи покрай опасенията от наплив на български и румънски имигранти през 2014, когато ще отпаднат ограниченията до трудовия пазар на Острова, припомня FT.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам