понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4512 прочитания

  Кои са първенците по икономическа свобода в света?

  България се нарежда на 49-то място от 151 страни според оценката на канадския институт "Фрейзър"
  18 септември 2013, 16:45 a+ a- a

  Хонконг е първенец по икономическа свобода в света според най-новия доклад на канадския институт „Фрейзър”.  Докладът представя картината през 2011 – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.  Сингапур и Нова Зеландия допълват Топ 3 на страните с най-висока икономическа свобода. САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 17-то място. В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно падат надолу в сравнение с 2000, когато страната беше на второ място в света. За поредна година Венецуела е  на последно място. Вижте кои страни се нареждат сред първите 20 по икономическа свобода:

  Къде сме ние?

  България се нарежда на 49-то място от 151 изследвани държави с резултат от 7,26 точки от максималните 10, което е леко понижение в сравнение с миналата година, когато страната беше класирана на 47-мо място, информират от ИПИ, които разпространяват доклада за България. В ЕС резултатът на страните варира от 7,89 т. за Финландия (7-мо място в класацията) до 6,59 т. за Словения (97-мо място в класацията). България е на 22-ро място сред страните в ЕС.

  Позицията на България е обусловена от оценката на икономическата свобода по няколко показателя:

  Както се вижда, България получава най-висока оценка в категорията „Достъп до сигурни и стабилни пари“ (9,32). Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията е сравнително ниска. Законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост от друга страна традиционно е най-слабата област за страната ни.

  Резултатът в категорията „Регулиране на кредита, труда и бизнеса“ (7,73) е следствие на относително ниското регулиране на кредитните пазари и същевременно тежките регулации за труда и бизнеса, поясняват от ИПИ. Ниските оценки по този показател отразяват високата цена при наемането и освобождаването на работници, административните изисквания за бизнеса, бюрократичните разходи и корупцията в страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 10 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 12 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 13 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети