четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3934 прочитания

    Над 80% от българските ученици учат чужд език

    Най-често се учи английски, вторият най-често преподаван чужд език в училищата у нас е руският, показват данните на европейската статистика
    01 октомври 2015, 13:37 a+ a- a

    През 2013 82,9% от българските ученици в началното образование са изучавали чужд език. От тях 81,4% са учили само един език, а 1,5% два или повече. Най-често изучаваният език е английски (73,5%), следван от руския (6,2%). Това показват данните на Европейската статистическа служба Евростат.

    За сравнение в ЕС като цяло 81,7% от учениците от 1 до 4 клас изучават чужд език. От тях 77,1% учат само един език, а 4,6% - два. Най-често изучаваният език е английският (77,1%), следван от немския (3,2%). Страните, в които всички или почти всички ученици от 1 до 4 клас са изучавали чужд език (между 100 и 97,3%), са: Кипър, Люксембург, Малта, Австрия, Хърватия, Италия, Испания, Франция и Полша. На другия полюс (между 35 и 49,8%) са: Португалия, Белгия и Словения.

    С изключение на Белгия и Люксембург, които са многоезични държави, най-често изучаваният език е английският. Като втори език най-често се изучава немски и френски. Изключение от това правило е България, където вторият най-изучаван език е руският, Малта – арабски, Австрия – словенски, Португалия – испански, Финландия – шведски и Исландия – датски.

    При основното образование най-изучаваният език в ЕС е английският (95,6%), който е задължителен в няколко страни-членки. Само в Белгия (46,1%), Люксембург (53,2%), Унгария (68,5%) и България (86,8%) учениците, които го изучават са под 90%

    На второ място се подрежда френският (27,4% от всички ученици в ЕС), който е най-популярен в Люксембург, Кипър, Румъния и Италия. На трето място идва немският (16,3%), популярен в Люксембург, Дания, Полша, Словакия и Нидерландия. Четвърти е испанският (11,6%) в Швеция, Франция, Португалия, Италия и Ирландия. Петият най-изучаван език е руският (2,7%) в Литва, Естония, Латвия, Словакия и България. Италиански език изучават 1% от учениците в основното образование в ЕС.

    Според данните на Евростат в България 86,8% от учениците в основното образование изучават английски, 3,1% - френски, 7,2% - немски, 1,5% - испански, 17,8% - руски и 0,5% - италиански.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    Промишленото производство в Германия отбелязва спад
    Търсенето в производството също отслабва
    преди 1 час
    Зa 13 гoдини Бългapия e ycвoилa 33 млрд. лeвa eвpoпeйcĸи cpeдcтвa
    Средствата са инвестирани в над 50 хиляди проекта в цялата страна
    преди 3 часа
    Пловдив изпревари София по строистелство на нови жилища
    1026 жилищни сгради са въведени в експлоатация през първото тримесечие на 2024, сочат данни на НСИ
    преди 5 часа
    ЕК иска информация от X за модерирането на съдържание
    Брюксел пита платформата за ефекта на генеративния изкуствен интелект върху изборите
    преди 6 часа
    Френската inHeart с българин CEO набра 11 млн. долара инвестиции
    Компанията използва AI, за да създаде персонален дигитален двойник на сърце