петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3519 прочитания

    Предлагат се сериозни законови промени за справяне с инцидентите по пътищата

    Работна група представи своите предложения за промени в 4 закона, които ще наложат по-високи глоби и по-тежки санкции за редица нарушения
    06 октомври 2015, 09:51 a+ a- a

    Работна група, в която участват експерти от МВР, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), Върховната касационна прокуратура (ВКП) и други ведомства, изготви промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП), Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), Наказателния кодекс (НК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Те бяха публично оповестени на пресконференция в МВР. Предстои тяхното представяне пред народните представители, които да преценят дали да бъдат приети.

    Една от основните причини за създаването на работната група е големият брой ранени и загинали лица при пътно транспортни произшествия (ПТП) в страната. Към момента, в който групата започва работа средно седмично в страната загиват 20-25 граждани, а ранените достигат до 220 души.

    Промените в ЗДП въвеждат забрани и задължения за участниците в движението, насочени към повишаване на тяхната безопасност. Те са свързани със спазване на необходимо странично разстояние при разминаване, забрана за безпричинно извършване на маневри - рязка промяна посоката на движение, последователно внезапно преминаване в лентите за движение.

    Въвеждат се забрани и задължения за водачите, насочени към повишаване на безопасността на превозваните от тях пътници и наказания за неспазването им - в проекта са регламентирани допълнителни ангажименти и задължения за водачите на МПС при превозване на пътници.

    Промените предвиждат още завишаване на глобите за водач, който управлява МПС след употреба на алкохол и в същото време превозва пътници, както и при случаите, в които водачът отказва да бъде изпробван с техническо средство. Въвежда се нов по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари и диференцирани наказания – над 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда и над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително.

    Предвидено е и наказание не само на пътниците, които не използват обезопасителни колани, но и на водачите, превозващи тези пътници.

    Въвежда се понятието „нов водач“, който придобива за първи път правоспособност за управление на МПС. Подобен подход за разграничение на базата на придобития стаж като водач, съществува в много други европейски страни. Предвижда се новите шофьори за първите 24 месеца да получават 2/3 от максималния брой контролни точки. Предвижда се и по-нисък нов праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта на новите водачи и диференцирани наказания - над 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда и над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително.

    В случаите, когато неправоспособни водачи шофират след употреба на алкохол или друго упойващо вещество и откажат да бъдат проверени се предвижда възможността за отнемане на регистрационната табела на ППС от служебно прекратяване на регистрацията на регистрирано ППС чрез отнемане на административното разрешение да участва в пътното движение за определен период. Подобна мярка е предвидена и в случай, когато собственик допуска или предоставя управлението на МПС на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила или друго упойващо вещество.

    В ЗДП се предвижда автомобилът, управляван от пиян или неправоспособен шофьор, да бъде дерегистриран за срок от 1 година, а в случай, че бъде използван през това време – управлението му се инкриминира и става наказуемо с лишаване от свобода до една година и глоба.

    Предлага се още глобите за превишаване на скоростта от 30 до 40 км в час, от 40 до 50 км в час и над 50 км в час да бъдат увеличени двойно. Същевременно е предвидено и следното допълнение - при заплащане на глобата в 14-дневен срок, тя да е в размер на 50% от цялата наложена сума.

    В проекта за изменение на ЗДП се предлага опростяване на процедурата по налагане на наказанията на нарушителите чрез съставяне на фиш за всички нарушения, установени от контролен орган и за които не се предвижда лишаване. По този начин се избягва многократното търсене на нарушителя за връчване на наказателното постановление и се съкращава срокът за налагане на наказанието. Предвидени са промени и по отношение на връчването на електронните фишове.

    При промените в Наказателния кодекс на първо място, в глава „Престъпления против реда и общественото спокойствие“ се предлага нов текст (чл. 325г), който инкриминира т. нар. незаконни гонки - „организирането или участието в неразрешени състезания с моторни превозни средства“. Наказанието е затвор от 1 до 6 години и с глоба от 3 до 15 хиляди лева. Когато деянието е извършено повторно или когато незаконното състезание се заснема с цел разпространение, санкцията скача на лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лв. Тази по-тежка санкция се налага и за организиране или участие в залагания за такива нерегламентирани гонки с МПС. Във всички случаи съдът постановява лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок от 1 до 3 години. Участник в такива състезания не се наказва, ако доброволно съобщи на властта, предвижда още законопроектът.

    На следващо място, законопроектът предвижда въвеждането на нов квалифициран състав на хулиганството по чл. 325 от НК – за нарушаване на обществения ред, извършено при управление на моторно превозно средство, се предвижда затвор до 5 години, както и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност и/или лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

    С нова алинея 5 на чл. 343б се предвижда затвор от 1 до 3 години за шофьор, който превиши максимално разрешената скорост с над 60 km/h, което е установено по надлежния ред.

    Законопроектът предвижда и нова разпоредба в НПК, задължаваща прокурора служебно да уведомява ръководителя на съответната контролна служба, където е извършено престъплението, за прилагане на принудителните административни мерки „служебно прекратяване на регистрацията“ и „временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство“, като посочва срока, за който следва да бъдат наложени – когато обвиняемият е привлечен за някое от нововъведените престъпления, извършени с МПС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate