петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2742 прочитания

    Бизнесът иска прагът за регистрация по ЗДДС да бъде увеличен от 50 на 200 хил. лв.

    България може да почерпи опит от Германия за намаляване на административната тежест
    07 юли 2015, 14:38 a+ a- a

    Снимка: МИ

    Прагът за регистрация по ЗДДС трябва да бъде увеличен от 50 на 200 хил. лв. Около това мнение се обедини малкият и среден бизнес от Варна на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски. 

    Министър Лукарски посочи, че е внесен такъв проект от депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Министерство на икономиката го подкрепя, като максимално допустимият в ЕС праг е 100 хил. евро. 

    Той отбеляза, че вдигането на прага за регистрация ще осветли голяма част от оборотите на малкия и средния бизнес и допълни, че много от предприемачите също подкрепят искането. Все още обаче има разминавания по въпроса с финансовото министерство.

    Голяма част от повдигнатите от бизнеса въпроси засягаха административната тежест и множеството такси и режими на местно ниво, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

    „Разбирам, че таксите пълнят бюджетите на общините, но съм категоричен, че те трябва да се определят на пазарен принцип. Министерство на икономиката е отговорно за административната тежест и вие може да се обръщате към нас с всякакви предложения за нейното намаляване“, каза Лукарси. Той посочи, че е привърженик у нас да се въведе практиката в Германия, при която икономическото министерство, когато получи сигнал от бизнеса, че даден режим е пречка, дава срок от 6 месеца на съответната институция, която го е въвела да го защити и ако не, той отпада. 

    „Готвим изцяло нов закон за публично-частните партньорства, тъй като сегашният е ужасяващ“, каза още министърът в отговор на поставен проблем от бизнеса. Друга пречка пред бизнеса е и корупцията, която произтича от крайно неясните критерии в Закона за обществените поръчки, стана ясно на срещата. В отговор министър Лукарски заяви, че новият Закон за обществените поръчки е готов и чрез него ще се постигнат по-прозрачни процедури, включително чрез въвеждането на електронни търгове. „Новият проектозакон е поставен за обществено обсъждане“, каза Лукарски, като призова бизнеса да изпраща своите коментари.

    Той отбеляза още, че има значителен ръст в чуждестранните инвестиции. „С местната власт трябва да работим ръка за ръка за привличането на още инвеститори. В това отношение трябва да се развие индустриалната зона във Варна“, заяви Лукарски и допълни, че има стратегически интерес към зоната от Пакистан и Китай като предмостие за търговията им с ЕС.

    Министър Лукарски потвърди интереса от Катар Летище Варна да се ползва за хъб за полетите, свързващи Близкия Изток и Европа.     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 39 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits