петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3020 прочитания

    Европейският съд отмени споразумението ЕС-САЩ за трансфер на данни

    Това вроятно ще създаде сериозни проблеми на бизнеса, коментират от Българската стопанска камара
    06 октомври 2015, 16:19 a+ a- a

    Съдът на Европейските общности в Люксембург обяви за недействителни разпоредбите на споразумението между ЕС и САЩ за обмен на информация, известно още като Safe Harbour.

    Директивата на ЕС за защита на личните данни от 1995 г. се прилага в Европейското икономическо пространство (ЕИП), което включва всички държави от ЕС и някои държави извън ЕС като Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Директивата постановява, че лични данни могат да бъдат прехвърляни в държави извън ЕС и ЕИП само при гарантирано адекватно ниво на защита. Специални предпазни мерки трябва да се предприемат, когато личните данни се прехвърлят към страни извън ЕИП, които не осигуряват европейски стандарт за защита на данните. Досега Комисията е признала Андора, Аржентина, Австралия, Канада, Швейцария, Фарьорските острови, остров Гърнзи, Израел, остров Ман, остров Джърси, Уругвай и схемата на Съединените щати за защита на личните данни Safe Harbor като предоставящи адекватна защита.

    Safe Harbor урежда потоците от данни между американските и европейските потребители на облачни услуги. Споразумението е от 2000 г. и засяга компаниите, които аутсорсват обработката на данни, а целта е да се осигури адекватна защита на данните на потребителите, съгласно Европейската директива за защита на личните данни, както и да се гарантират основните европейски права, сред които и правото на неприкосновеност на личния живот.

    От съдебното решение става ясно, че американските фирми не могат да подпомагат правителствените усилия за шпионаж, в нарушение на основните права на европейските граждани.

    Правилата на Safe Harbor вече са в процес на преразглеждане от страна на Европейската комисия, в резултат на разкритията на Едуард Сноудън за това как американското разузнаване е наблюдавало и подслушвало потребители на интернет услуги.

    Компаниите ще трябва да преструктурират своята дейност по обработка на данни, но това ще изисква и други съществени изменения на начина, по който се управляват потоците и се съхраняват данните, което пък ще доведе до значителни разходи. По-големите компании вероятно ще имат ресурс за бързо преструктуриране, но по-малките ще бъдат сериозно затруднени, коментират от Българската стопанска камара /БСК/.

    От съдебното решение става ясно още, че националните органи за защита на данните могат да преглеждат трансфера на данни към САЩ във всеки отделен случай, така че в краткосрочен план решението на проблема поставя акцент върху националните органи, които ще поемат тежестта на обработката на заявките.

    Според  Маркус Бейрер, генерален директор на BUSINESSEUROPE, „днешното решение на съда поражда голяма правна несигурност, която трябва да бъде отстранена незабавно. Това решение ще има много негативни последици за функционирането на единния пазар на ЕС във всички сектори на европейската икономика“. Той настоява ЕС и САЩ трябва спешно да преработят правната рамка Safe Harbor, така че тя да отговори на настоящите опасения.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 3 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години