вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2529 прочитания

    Трансферът на информация между ЕС и САЩ може да се окаже блокиран

    Новата правна ситуация може да създаде сериозни проблеми на американските компании, опериращи на територията на ЕС, включително Facebook, Google, Amazon и др.
    23 септември 2015, 16:18 a+ a- a

    Висш магистрат в Съда на ЕС обяви, че САЩ не защитават достатъчно добре личните данни на европейските граждани. Изявлението принадлежи на Ив Бот, адвокат, който консултира съдиите в съда на ЕС. Според него сделката, известна като Safe Harbour, сключена между САЩ и ЕС през 2000, е невалидна.

    Според Бот Safe Harbour не е направила достатъчно, за да защити данните на европейските граждани, когато те са достигнали САЩ. Въпреки че мнението на адвокатът няма правна сила, то може да повлияе решението на съдиите в Европейския съд, които в момента разглеждат оплаквания, свързани с това споразумение в светлината на разкритията, направени от бившия сътрудник на американската агенция по сигурността Едуард Сноудън, коментира агенция „Ройтерс“.

    Адвокатът също така смята, че всяка държава-членка може да откаже да предостави данните на свои граждани на трети страни, ако смята, че тяхното право на поверителност е компрометирано.

    Ако това стане, би причинило големи проблеми на редица американски компании, които развиват бизнеса си в Европа, включително и на технологични гиганти като Google, facebook и Amazon.

    Много американски компании приветстваха споразумението Safe Harbour, тъй като то им спестява тежки административни процедури при обмена на информация между офисите им от двете страни на Атлантическия океан, включително ведомости и информация, свързана с човешките ресурси, припомня „Ройтерс“.

    Казусът е повдигнат от 27-годишният австрийски студент по право Макс Шремс. Той е подал оплакване срещу facebook, в което обвинява компанията, че е помагала на американската агенция за национална сигурност да събира имейли и друга лична информация на свои европейски потребители, като е пренасочвала данните към сървъри, намиращи се на територията на САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 5 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 7 часа
    преди 12 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 12 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 13 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26