събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6812 прочитания

    Правенето на бизнес у нас става все по-трудно

    Страната ни изпада с 2 позиции спрямо миналата година в класацията на Световната банка Doing Business
    27 октомври 2016, 16:35 a+ a- a

    Световната банка (СБ) публикува своя годишен доклад за това колко лесно се прави бизнес по света: „Правене на бизнес 2017: Равни възможности за всички“ (Doing Business 2017: Equal Opportunity for All). От банката отбелязват, че тази година рекордният брой 137 икономики по света са пиели ключови реформи, които създават по-добри условия за стартиране на малък и среден бизнес.

    Развиващите се страни са приели повече от 75% от реформите или общо 283 броя през последната година. Регионът на Африка на юг от пустинята Сахара (Субсахарска Африка) е приел около четвърт от всички реформи за бизнеса.

    На първо място в класацията тази година е Нова Зеландия, следвана от Дания, Хонконг, Китай, Корея. Топ 10 се допълва от Норвегия, Обединеното кралство, САЩ, Швеция и Македония.

    Десетте държави, отбелязали най-значителен напредък в последната година, са: Бруней, Казахстан, Кения, Беларус, Индонезия, Сърбия, Грузия, Пакистан, Обединени арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн.

    Данните от доклада показват, че по-добре представящите се държави се характеризират с по-ниски разлики при неравенството в доходите и като цяло в по-малка степен на бедност и стимулиране на общия просперитет.

    Нов бизнес по света се създава средно за 21 дни в сравнение с 46 преди 10 години. Плащането на данъци във Филипините например е ставало с 48 плащания преди 10 години, а днес те са сведени до 28. В Руанда пък преди 10 години недвижим имот се е регистрирал за 370 дни, а днес това става за 12 дни, отчитат от СБ.

    Източник: Doing Business 2017: Equal Opportunity for All

    Тази година България е на 39 позиция в класацията, което означава, че страната ни е изостанала с две места* спрямо миналата година. Като цяло правенето на бизнес у нас става по-трудно, показват данните на Световната банка. От 10 показателя, на които се базира оценката, само при два страната ни отбелязва напредък – прокарването на електричество и плащането на данъци. При трансгранична търговия и прилагане на договори няма промяна, а при всички останали показатели страната отбелязва влошаване. Това включва следните показатели: започване на бизнес; разрешения за строителство; регистриране на собственост на имот; получаване на кредит; защита на миноритарни инвеститори и процедура по обявяване в несъстоятелност.

    За сравнение съседните ни страни са на следните позиции – Македония – 10; Сърбия – 47; Турция – 69; Румъния – 36 и Гърция – 61.

    *При публикуването на класацията миналата година страната ни заемаше 38 позиция, но след проверка и поправяне на данните позицията ѝ се променя с една нагоре на 37.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19