петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3616 прочитания

    OpenAI се споразумя с Financial Times

    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 11:25 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Financial Times (FT) сключи сделка с OpenAI за обучение на модели на изкуствен интелект (ИИ/AI) върху архивното съдържание на издателя в най-новото споразумение между подкрепената от Microsoft стартираща компания и глобален издател на новини.

    Съгласно условията на сделката FT ще лицензира своя материал за създателя на ChatGPT, за да помогне за разработването на генеративна AI технология, която може да създава текст, изображения и код, неразличими от човешки творения, съобщи изданието.

    Споразумението също така позволява на ChatGPT да отговаря на въпроси с кратки резюмета от статии на FT и линкове към сайта на изданието. Това означава, че 100-те милиона потребители на чатбота по целия свят могат да получат достъп до новини на FT чрез ChatGPT, като същевременно осигуряват път към оригиналния материал.

    „Освен ползите за FT, има и по-широки последици за индустрията. Правилно е, разбира се, AI платформите да плащат на издателите за използването на техните материали. OpenAI разбира важността на прозрачността, отбелязването на източник и компенсацията – всичко това е от съществено значение за нас“, каза главният изпълнителен директор на FT Джон Ридинг.

    „В същото време очевидно е в интерес на потребителите тези продукти да съдържат надеждни източници.“

    Брад Лайткеп, главен оперативен директор на OpenAI, каза: „Нашето партньорство и продължаващ диалог с Financial Times е за намиране на креативни и продуктивни начини ИИ да даде възможност на новинарските организации и журналисти и да обогати изживяването на ChatGPT с журналистика от световна класа в реално време за милиони хора по света.“

    Това е петата подобна сделка, сключена от OpenAI през последната година, след подобни споразумения с базираната в САЩ Associated Press, германската Axel Springer, френската Le Monde и испанската Prisa Media. Финансовите условия не бяха оповестени.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 19 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 19 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 19 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 22 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента