петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2584 прочитания

    55% ръст на сделките за офис площи през първото полугодие

    Пазарът на офиси остава движен от IT и BPO компании, които генерират около 70% от търсенето на първокласни площи
    20 юли 2017, 14:00 a+ a- a

    Висока наемна активност на пазара на офиси през първата половина на 2017 отчитат от консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. По данни на компанията общо за периода са сключени и подновени договори за общо 85 600 кв. м. В сравнение със същия период на 2016 ръстът е 55% в резултат на няколко еднократни големи сделки и предоговаряния. Нетно усвоените площи нарастват с 18% в сравнение с първото полугодие на 2016.

    Това показва анализ на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

    Пазарът остава движен от IT и BPO компании, които генерират около 70% от търсенето на първокласни площи. Като най-голяма сделка за периода, а и за цялата година, се очертава тази на Progress (ex-Telerik), които подписаха договор за 10 800 кв. м в Grafix Business Center с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton. С този договор почти цялата сграда е отдадена под наем още преди очакваното си завършване през 2018. 

    „Пазарът е много динамичен и за поредна година сме в ситуация сгради в строеж да са почти изцяло отдадени под наем преди разрешение за ползване. Това подкрепя лек ръст на наемните нива и задържа дела на свободните площи под 9.5%, но в близките години очакваме плавен ръст на незаетите площи“, обобщи Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

    Най-значимият проект, получил разрешение за ползване през второто тримесечие на 2017, бе Millennium Center. Сградата с отдаваема офис площ от 23 200 кв. м бе въведена в експлоатация с над 50% заетост. По данни на Cushman & Wakefield Forton тази година се очаква да бъдат въведени в експлоатация 134 000 кв. м офиси, а тези в строеж към полугодието са 360 000 кв. м. 

    През последните месеци е регистриран лек ръст на офертните наеми в първокласния сегмент, като те нараснаха с 4% до 13.5 евро/кв. м.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 4 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 5 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate