България е сред лидерите в производството на патешко и гъше месо в света
Унгарската верига магазини „Шпар“ (SPAR Hungary) търси български производители на гъше месо. Компанията има желание да договори доставки на продукция за фирмената верига. Фирмата се е обърнала към българския търговски представител Чавдар Петков, за контакти – е-mail: ch.petkov@mi.government.bg. Това съобщава Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприяти.
България е сред лидерите в производството на патешко и гъше месо в света. Според данните на Евростат Франция е абсолютният лидер в производството на патешко и гъше месо в Европа, като произвежда около 234 хил. тона продукция, или около половината от тази в целия ЕС. Тя държи и около 75% от световния пазар. Освен Франция такъв бизнес има само в още четири държави в ЕС- България, Унгария, Белгия и Испания.
България е специализирана в производството на патешки дроб и попада в топ 3 на най-големите износители в света, като сходни количества произвежда и Унгария. България произвежда между 5 и 6 млн. патици и гъски годишно, докато във Франция птиците са 36-38 млн.
В търговията с бързооборотни стоки веригата „Шпар“ развива няколко свои марки – Spar, Eurospar, Interspar и Maximarkt. Нейната централа е в Австрия. Под марката “Шпар” са магазините с по-малък размер и супермаркетите. “Интершпар” е верига за хипермаркети между 2500 и 6 хил. кв.м площ. Компанията е един от основните играчи на европейския дискаунт пазар. В този сегмент се съревновават още “Лидл”, “Пени”, “Плюс”, “Едека” и др.
Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира българо-унгарски бизнес форум на 3 ноември 2017 /петък/ от 12.30 часа. Събитието се организира съвместно с Националната търговска къща на Унгария. Форумът ще има за цел насърчаване на директните контакти между българските и унгарските делови среди при създаване на благоприятни условия за развитие на двустранните търговско-икономически отношения.