петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1549 прочитания

    През 2015 разходите за ИТ в глобален мащаб са $2,46 трилиона

    От IDC прогнозират до 2019 те да се увеличат до $2,8 трилиона
    05 февруари 2016, 11:30 a+ a- a

    Разходите за ИТ в глобален мащаб ще се увеличат от $2,46 трилиона през 2015 до $2,8 трилиона през 2019. Това показва анализа на International Data Corporation (IDC).

    Най-голям дял в средствата вложени в ИТ в периода 2015-2019 ще има Северна Америка (САЩ и Канада), като се очаква през 2017 те да надминат $1 трилион. На второ място се нарежда регионът EMEA (Европа, Близкият Изток и Африка), следван от Азиатско-тихоокеанския регион. Най-голям ръст в средствата за ИТ ще има Латинска Америка със среден годишен ръст в размер на 4,3%. За сравнение ръстът за Северна Америка се очаква да е 3,3%.

    От гледна точка на индустриите, най-голям дял в разходите за ИТ за периода ще има при производството (на крайни продукти, които могат да бъдат преброени – самолети, автомобили, телефони и др.), банкирането и телекомуникациите. Всеки от тези сектори ще допринесе по над 8% към общата сума в глобален мащаб. Следват производството (на продукти, които не могат да бъдат преброени като петрол, газ, сол и др.), държавното управление и професионалните услуги. Най-голям ръст в разходите за ИТ се очаква да има в здравеопазването – 5,5% среден годишен ръст за периода. Следват банкирането, застраховането, медиите, добивната индустрия със среден годишен ръст около 4,6%.

    По отношение големината на компаниите – около 40% от средствата за ИТ се очакват да дойдат от много големи компании (над 1 000 служители), а 25% от малкия бизнес (1-9 служители). Според IDC по света има над 70 млн. малки бизнеса. Най-голям ръст при средствата за ИТ се очаква да отбележат средния (100-499 служители) и големия (500-999 служители) бизнес по 4,4% и 4,8% респективно годишно в периода 2015-2019.

    Сегментът от ИТ пазара с най-голям ръст за периода ще е софтуерът (+6,7% годишен ръст), воден основно от здравеопазването и финансовите услуги. Следват бизнес услугите с прогнозен годишен ръст от 6,2%, където основни потребители ще са медиите и добивната индустрия. Категориите софтуер, които ще отбележат най-голям ръст са мрежови софтуер, приложения за сътрудничество и достъп до информация, анализи и приложения за доставка.

    Най-голям пазарен дял в разходите за ИТ ще има хардуерът - около 40%. Това включва устройства, инфраструктура и хадруер за телекоми. Хардуерът за телекоми, включително смартфоните, ще е отговорен за повече от половината разходи за ИТ в периода 2015-2019.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 1 час
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 34 минути
    След Биткойн Халвинга: За какво да внимаваме
    Информация за потенциалните възможности и рискове дават от Binance
    преди 1 час
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 2 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate