вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9146 прочитания

    Ангелкова: Рекорден сезон за българския туризъм

    Това е най-силният летен сезон за България от 1992 насам, откакто се води статистика за чуждестранните туристи у нас, обясни министърът на туризма
    30 септември 2016, 11:26 a+ a- a

    Тазгодишният летен сезон е най-успешният от 1992 година насам – откакто има данни за посещенията на чуждестранни туристи у нас. Това заяви пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

    Според равносметката от април до август страната ни е посетена от над 5 милиона чуждестранни туристи. За сравнение предходните години са между 5-5,1 млн. От януари до август техният брой е над 6 милиона, което е увеличение от 15,7% в сравнение със същия период на миналата година.


    Има ръст на българите, които почиват в чужбина. В Гърция са почивали 24,2% повече българи отколкото през 2015, в Италия ръстът е 18%, Испания – 14%.

    От друга страна в месеците юни-август над 420 хиляди гърци са посетили България с цел туризъм. Това са малко над 10% ръст спрямо лятото на 2015. От друга страна в същия период 398 хил. българи са посетили Гърция, което означава, че гърците у нас са били повече отколкото българите в Гърция, обясни Ангелкова.


    Според министъра на туризма най-важното е, че страната ни си е върнала доверието като предпочитана туристическа дестинация. Основно ръстът е от Германия, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Гърция и Румъния.

    Ангелкова обясни, че при срещите си с големи туроператори договаря с тях ръст на туристите за Лято 2017, за да може България да се утвърди като устойчива туристическа дестинация, а също така да се разширят и „крилата на сезона“.


    В периода януари-юли 2,1 млн. българи са посетили вътрешността на страната и са реализирани нощувка. Това е 11% ръст спрямо миналата година. Ангелкова уточни, че България имай-висок ръст на вътрешния туризъм с реализирана минимум 1 нощувка, спрямо всички останали страни-членки на ЕС.

    Най-посещаваният културно-исторически паметник в страната е Рилският манастир. Сред градовете с най-голям ръст на този вид туризъм са Пловдив, Велико Търново и Габрово.

    Прогноза за предстоящия зимен сезон ще може да се даде в края на октомври месец, уточни министър Ангелкова. Въпреки това, тя каза, че очаква запазване на положителната тенденцията от миналия сезон (+4,1% ръст).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 5 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 7 часа
    преди 12 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 12 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 13 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26