събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3224 прочитания

    Държавата продава АЕЦ Белене през 2018

    Предстои да бъдат подготвени законодателните промени за въвеждане на пълна либерализация на пазара на електроенергия
    16 август 2017, 15:29 a+ a- a

    Активите и пасивите на проекта за АЕЦ "Белене" предстои да бъдат обособени в отделна компания, която ще бъде предложена за приватизация в началото на следващата година. Това се посочва в прессъобщение на Министерство на енергетиката по повод пресконференция на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Като основни приоритети политическият кабинет си поставя гарантирането на енергийната сигурност и либерализацията на пазара, става ясно още от съобщението.

    До края на септември трябва да имаме ясна визия за това как ще бъде оползотворено по най-добрия начин оборудването за АЕЦ "Белене", става ясно от думите на министър Петкова. Тя отново акцентира върху убеждението на правителството, че проектът може да бъде реализиран само на пазарен принцип - без държавна гаранция и без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

    Предстои нов проучвателен сондаж в блок Хан Аспарух в дълбоко Черно море, както и стартиране на процедура за блок Терес. Енергийният министър подчертава подкрепата за изграждането на хъб Балкан от страна на Европейската комисия, която осигури финансиране за предпроектното проучване.

    В момента в диалог със Световната банка се доизясняват няколко въпроса, свързани с преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас – референтната цена, която ще бъде въведена, договорите за разлика и по механизма за защита на уязвимите потребители. До края на годината предстои да бъдат подготвени и законодателните промени за въвеждането на пълната либерализация на пазара, се посочва в съобщението.

    В Министерството на енергетиката е създадено координационно звено, което да подпомага големите ТЕЦ-ове в искането им за дерогация от новите завишени екологични норми. Тези централи осигуряват около 40% от електроенергията в страната и продължаването на тяхната работа ще е сериозно предизвикателство пред нас, информира енергийният министър.

    През първата половина на 2017 г. държавната енергетика показва добри финансови резултати, отбелязват от Министерство на енергетиката. Въпреки това Националната електрическа компания продължава да бъде на загуба преди облагане с данъци.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години