петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2830 прочитания

    Финансовите директори в страната очакват положително икономическо развитие

    Основен двигател за тази увереност е очакването за „здравословен“ ръст на БВП през 2018
    20 април 2018, 11:22 a+ a- a

    Финансовите директори от широк спектър от индустрии в България са по-уверени в перспективите пред своите компании сега, отколкото през изминалите три години. Това показват резултатите от 7-мото за страната проучване Deloitte CFO Survey 2018.

    Основен двигател за тази увереност е очакването за „здравословен“ ръст на БВП през 2018 г., като внушителното мнозинство от 84% от респондентите в проучването предвиждат растежът да бъде в рамките 2-4%. Тези данни са значително по-добри от предходната година, когато 54% от финансовите директори имаха такива очаквания. Те намират подкрепа и в оптимизма по отношение на приходите, които ръководителите на финансовите функции  очакват за техните компании – близо 85% от тях смятат, че те ще нараснат, като според 15% ръстът ще е значителен. Това намира отражение и в предвиждането за увеличаваща се оперативна печалба сред 70% от участниците в проучването.

    Цялостната картина е малко по-сложна. Въпреки, че мнозинството от респондентите очакват благоприятни макро-икономически условия за 2018 г., и въпреки възприеманата за нормална външна икономическа и финансова несигурност, 70% от финансовите директори в България не смятат, че настоящият момент е подходящ за поемането на по-високи нива на риск. Това от една страна се обяснява с факта, че респондентите от България очакват повишаване на разходите в почти всички категории, като цената на труда е основна грижа за 97% от тях. 76% от респондентите също така смятат, че инфлацията слабо ще се повиши през 2018 г.

    И докато всеки пети от участниците в проучването очаква, че иначе ниските лихвени нива може да започнат да се покачват през 2018 г., то повече от половината от финансовите директори (55%) вярват, че тяхното въздействие върху бизнеса е твърде слабо, за да повлияе върху бюджетите им в краткосрочен план.  

    Според Александър Захариев от финансово-консултантския отдел  в Делойт България, проучването показва оптимистични нагласи, но такива, които са балансирани от доза предпазливост, идваща най-вече от нарастването на разходите за труд. Като резултат наблюдаваме ограничен апетит към риска и лимитиран ентусиазъм на предприемаческия дух, което контрастира с очакванията за икономически растеж и поражда въпроса кога и при какви условия компаниите могат да постигнат своя пълен потенциал за растеж.

    Централната тема на проучването на Делойт тази година е дигиталната трансформация на финансовата функция. В ерата на дигитализация на компаниите, финансовите директори много бързо разпознават ролята на процесната автоматизация (RPA) като неизбежна. Не са мнозина обаче тези, които биха потвърдили, че техният бизнес е в напреднал стадий на процесна автоматизация, a за една четвърт от тях е трудно да определят каква оптимизация на разходите биха могли да постигнат чрез RPA. За 76% от мениджърите автоматизацията нa въвеждането и обработването на документи е най-високият технологичен приоритет. Подобно на колегите им в Централна Европа, те подреждат автоматизацията и персонализацията на мениджмънт рипортите на второ място.

    Димитър Попов, старши мениджър в консултантския отдел на Делойт коментира: „От една страна, финансовият директор в един утвърден с времето бизнес е изправен пред различни технологични предизвикателства в сравнение с колегите си във финтек компаниите, израснали в дигиталната ера. За тях процесите може да функционират напълно в облака, с автоматизация навсякъде и няма такова нещо като наследствена система. От друга страна, традиционните компании са склонни да гледат различно на темата. Мнозина приемат дигитални решения, но все пак разполагат с големи наследствени системни инфраструктури, които изискват много пари и усилия, за да се нагодят спрямо променящата се среда. Изпълнението на промяната е трудно и съпътствано с предизвикателства, идващи от всички посоки.“

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 7 минути
    След Биткойн Халвинга: За какво да внимаваме
    Информация за потенциалните възможности и рискове дават от Binance
    преди 1 час
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 2 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 19 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица