петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10492 прочитания

    Уроци от историята на иновациите

    Вижте до какви изводи достига авторът на „Иноваторите“ Уолтър Айзъксън
    30 януари 2015, 14:29 a+ a- a

    Младите Стив Джобс и Стив Возняк



     

    Каквии поуки можем да си извлечем от историята на иновациите, довели до цифровата ера? Потопил се за няколко години в житейските истории и идейния свят на пионерите на дигиталната революция, сред които Ада Лъвлейс, Алан Тюринг, Джон фон Нойман, Дъг Енгелбърт, Джон Атанасов, Бил Гейтс, Стив Возняк, Стив Джобс, Тим Бърнърс-Лий, Лари Пейдж и много други, Уолтър Айзъксън се опитва да отговори на този въпрос. Вижте до какви изводи за процеса на иновации достига той в новата си книга „Иноваторите“, която „СофтПрес“ издава в България: 

    1. Креативността представлява процес на съвместни усилия. Иновацията се ражда по-често сред екипи, отколкото в моменти на озарение у самотни гении. Научната революция, Просвещението и Индустриалната революция, всички имат за основа институции за съвместна работа и мрежи за споделянето на идеи. До една още по-голяма степен това е в сила за цифровата ера. Колкото и да са брилянтни умовете на множеството изобретатели на интернет и компютъра, те постигат основната част на напредъка си чрез работа в екип. 

    Тим Бърнърс-Лий, основоположник и създател на World Wide Web

    2. Цифровата ера на първи поглед може да изглежда революционна, но тя се базира върху развитието на идеи, получени в наследство от предишни поколения. Сътрудничеството не е само сред съвременници, но също така и между отделните поколения. Най-добрите иноватори са онези, проумели траекторията на технологичната промяна и поели факела на иноваторите преди тях. 

    3. Най-продуктивните екипи са онези, които събират заедно хора с широк кръг специалности. Лабораториите „Бел“ представляват един класически пример за това. По дългите коридори на централата в предградието Ню Джърсзи са сновали физици теоретици, експериментатори, учени, специалисти по материалите, инженери, бизнесмени и дори телефонни техници.

    4. В срещите на живо има нещо особено, което не може да се копира във виртуалното пространствоМакар и интернет да осигурява инструмент за виртуално и дистанционно сътрудничество, друг урок, който може да се извлече от иновациите на цифровата ера, е, че и сега както и в миналото, географската близост осигурява допълнителни предимства. 

    5. През цялата история на човечеството най-доброто лидерство се получава при екипи, съчетаващи хора с взаимно допълващи се стилове.  Друг ключ за подбор на страхотен екип е оформянето на двойки визионери, способни да генерират идеи, с дейни ръководители, способни да ги претворяват в реалност. Визионерите, останали без такъв екип около себе си, често потъват по глухите ъгли на историята като бележки под линия. 

    7. Най-успешните компании в цифровата ера са онези, ръководени от лидери, които насърчават сътрудничеството и едновременно с това предлагат ясна визия. Твърде често тези две характеристики са представяни като конфликтни страни: даден лидер е или добър в изграждането на екипи, или изтъкнат визионер. Но най-добрите лидери обединяват и двете качества. 

    8. Гениални индивиди, неспособни на съвместна работа, като правило обикновено се провалят. 

    Дъг Енгелбърт, създателят на компютърната мишка

    9. Повечето от успешните иноватори и бизнес ръководители имат една обща черта: те всички са били хора, ориентирани към готовия продукт. Те всички проявяват дълбока грижа и разбиране за инженерната част и дизайна. Те не са основно маркетолози или търговци, или фиксирани във финансовата страна бизнесмени; когато хора от този тип завладеят ръководството на компаниите, често става за сметка на влошаването на иновациите. 

    10. Почти всеки цифров инструмент, без значение дали е създаден за това, или не, се използва от хората за социални цели: за създаване на общности, за подпомагане на комуникациите между хората, за съвместната работа върху проекти и за създаване на на социални мрежи. Дори и персоналният компютър, който първоначално е считан твърдо като инструмент за индивидуална креативност, неизбежно довежда до появата на модемите, онлайн услугите и накрая социалните мрежи. 

    11. Въпреки всичките заявления за изкуствения интелект, произлизайки от инженерите и социолозите на интернет, цифровите устройства не притежават нито личностни характеристики, нито намерения, нито желания. Те са точно онова, в което ние ги превърнем. При нашата симбиоза с машините, ние, хората, внасяме един изключителен елемент от съдбоносна важност в съвместната ни дейност: креативността. Цялата история на цифровата ера подчертава всички аспекти на тази идея. И това вероятно ще продължава да бъде в сила дотогава, докато не загибуми креативността си. 

    12. Иновацията на бъдещето ще произлязат от хората, способни да кръстосат красотата с инженерната дейност, хуманитарните науки с технологиите и поезията с процесорите. С други думи, тази иновация ще произлезе от съзидатели, способни да творят в пресечната точка на изкуствата с науката, и които притежават бунтарски усет към чудото, което отваря духовното им зрение за красотата и на двете.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години