петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4793 прочитания

    Последните години на Съветския съюз през погледа на един британец

    В България излиза „Сред руснаците“ от Колин Таброн - един от най-великите автори на пътеписи за всички времена
    15 ноември 2017, 11:46 a+ a- a

    В България излиза пътеписът „Сред руснаците“ (издателство „Вакон“), в който през 1982 г. британският писател Колин Таброн рисува ярък портрет на Русия и околните съветски републики.

    Таброн е считан за един от най-великите автори на пътеписи за всички времена. В „Сред руснаците“ той ни повежда на 16 000-километрово пътешествие между Прибалтика и Кавказ, което предлага вълнуващ поглед върху последните години на Съветския съюз. 

    Колин Таброн изпитва неудържимо любопитство към руските простори, откакто се помни. Решен да узнае какво се крие зад Желязната завеса на един от най-загадъчните региони в света, през 1982 г. британецът прекосява територията на Русия и околните съветски републики с раздрънкания си автомобил „Морис Марина“, който многократно е разглобяван и пренареждан от подозрителните гранични власти. 

    Колин Таброн е романист и всепризнат автор на пътеписи. Носител е на множество литературни отличия, включително „Хоторндън“ и наградата за пътепис „Томас Кук“. Преди да стане писател, работи в издателския бранш и режисира независими документални филми в Турция, Япония и Мароко. Най-известните му пътеписи включват „Сенки по Пътя на коприната“, „Към една планина в Тибет“, „В Сибир“, „Огледалото на Дамаск“ и „Йерусалим“.

    Потъвайки пласт след пласт в патината на времето, Таброн се губи в сенките на сталинистките небостъргачи, преброжда десетки градове, опустошени от бронираните дивизии на Хитлер, и крачи по Съборния площад в Кремъл редом с духовете на страховитите първи царе. Негостоприемни пейзажи, балансирани от възхищението на автора към архитектурата, иконографията и културата на Русия. 

    Неуморното перо на Таброн ни води както през величествени столици, така и далеч от отъпканите пътеки – в земи от преплетени пасища, гори и живописни градчета. Пристигайки в Суздал, странникът сякаш попада в мизансцен от народна приказка: богато резбовани църкви и притихнали дворове с бели кокошки, в които светът изглежда простичък и подреден. Ала спокойствието нерядко е привидно. Навлизайки дълбоко в огромната територия, властваща над картата, на Таброн все по-често му се налага да се озърта през рамо за белите волги на КГБ. 

    „Сред руснаците“ получава широко международно признание за съдържащия се в нея социален коментар, а самият Николай Толстой я определя като шедьовър. Сред достойнствата ѝ ярко се откроява дарбата на Таброн да изгражда интимни портрети на хората, с които го събира случайността – докато се среща с дисиденти в занемарени жилищни блокове, пие водка с меланхолични студенти или гостува в дома на латвийски методист, който избира да тъне в бедност пред това да предаде вярата си. Съкровени познанства, които научават пътешественика да не поставя знак на равенство между комунистическата система и народите на Съветския съюз.

    Ето част от отзивите за книгата:

    „Великолепна… Една от най-добрите книги за Русия от години насам.“ - New York Times

    „Това, което прави книгата толкова увлекателна, е съчетанието у Таброн от естетичната чувствителност на творец и литературното майсторство да предаде тази чувствителност. Той вижда нещата с невинността на младенец и ерудицията на учен.“ - Daily Telegraph

    „Пътеписната проза никога не е била по-провокативна, проницателна или поетична.“ - TimeOut. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 44 минути
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 3 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate