сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6607 прочитания

    Какво мотивира ИТ специалистите да сменят работата си?

    Ново проучване разкрива какви са личните интереси на тези специалисти в България
    25 февруари 2015, 13:59 a+ a- a

    По отношение на мотивацията на работещите в сферата на информационните технологии, се оказва, че за най-голяма част от ИТ специалистите у нас (30%), най-важен мотивационен фактор е всъщност комплекс от критерии, които компанията работодател трябва да покрива едновременно. Това показва представително проучване по темата на Прогрес Консулт, направено по поръчка на MobiSystems.

    Проучването е представително за около 80 хиляди работещи ИТ специалисти и студенти, изучаващи информатика, компютърни и/или информационни технологии у нас. Средната възраст на анкетираните е 30-35 години, живеят предимно в София, Пловдив, Варна и Бургас, като 25% от тях са жени. Резултатите показват, че 57% от ИТ специалистите имат завършена магистърска степен, а повече от половината (54%) са с трудов опит в сферата от 6 до над 10 години.

    Сред тях водещи са стабилност и имидж на фирмата, размер на заплащането и вида на работата, която вършат. Важни са също съответствие между задълженията и отговорностите им, разположение на офисa на и допълнителните социални придобивки.

    Интересно, но закономерно явление при този най-голям процент ИТ специалисти, е трудното взимане на решение за смяна на работното място. За тях подобен кариерен ход би бил оправдан, единствено, ако всички изброени по-горе критерии спрат да функционират едновременно, или ако друга компания им предложи по-добри условия паралелно по всички критерии. Тези служители са и най-лоялни към работодателя си.

    Значително по-малка е групата на хората, за които експертните познания в областта на информационните технологии е приоритет и за които възможността за професионално развитие и усъвършенстване е водещ фактор при избора на работно място.

    МобиСистемс ООД е българо-американска компания, създадена през 2001 година. Нейни партньори са Sony, Amazon (Kindle), Barnes and Noble (Nook), Acer, Toshiba, Huawei и Sharp. Компанията разработва най-продаваното в света офис мобилно приложение - Office Suite, което се използва в над 205 държави в цял свят. Продуктът е инсталиран на повече от 200 млн. устройства. Други продукти предлагани от MobiSystems са Oxford dictionaries, Photo suite, UB reader, Quick PDF Scanner.

    Около 8%, са ИТ специалистите, които все още нямат формирани конкретни мотиви и изисквания при търсене на работа.

    Резултатите от проучването показват, че над 50% от специалистите в България търсят основно стабилност и сигурност на работното място.

    Любопитни са резултатите по отношение на личните интереси на хората, заети в ИТ сектора. Сред водещите активности, предпочитани в свободното им време са почивка със семейството и приятелите (75%), пътувания в страната (58%), практикуване на спорт (50%), лично хоби (42%). Това категорично изважда ИТ специалистите от станалия класически за тях стереотип на затворени, саможиви и несоциални хора.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 11 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 13 часа
    преди 17 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 18 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 19 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26