петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7044 прочитания

    Детелина Смилкова: Чрез експертизата на членовете в БАУХ искаме да участваме в социалния диалог на страната

    Ние имаме какво да кажем, готови сме да съдействаме и да споделяме своите знания и умения, казва новият председател на Българска асоциация за управление на хора
    14 май 2015, 18:06 a+ a- a

    Детелина Смилкова - председател на Българска асоциация за управление на хора

    Детелина Смилкова бе избрана за председател на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) с единодушната подкрепа на Управителния съвет на асоциацията на 28 април 2015.

    Детелина Смилкова е вицепрезидент на първото частно специализирано училище в областта на финансите, застраховането, мениджмънта и маркетинга - Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). В последните две години е член на УС на Асоциацията и работи активно в ресора „Образование и бизнес“.

    Г-жа Смилкова е завършила УНСС – специалност „Прогнозиране и планиране на икономическите системи”, и ТУ – „Електроснабдяване и електроразпределение на промишлени предприятия“. Занимавала се е дълго време с частен бизнес, била е съветник на двама министри на икономиката и енергетиката и председател на съвета на директорите на „Капман Грийн Енерджи Фонд”. 

    Срещнахме се с нея, за да разговаряме за визията й вече в новата роля  - председател на Българска асоциация за управление на хора.

    Вижте кои са целите, които си поставя новият председател на БАУХ Детелина Смилкова

    Г-жо Смилкова, Вие сте вицепрезидент на ВУЗФ, от две години сте член на УС на БАУХ, а от април сте председател на Асоциацията. Кои са основните цели, които си поставяте в тази нова роля? 
    Организацията се развива много амбициозно през последните години. Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) има добро представителство. Около 2000 членове и представлява около 850 компании, така че и на национално ниво сме добре представени. Аз съм респектирана от нивото на експертност в тази асоциация и ми се струва, че той не е добре използван. БАУХ има голям капацитет и потенциал. За малкото време, в което съм на този пост - няколко работни дни, няма и седмица - вече имам потвържднеие, че членовете на БАУХ могат да участват в комисиите на Народното събрание. Очаквам да бъде подписано такова споразумение. Заедно с партньорите от Българска стопанска камара имаме договорки за партньорство и участие в социалния диалог на национално ниво. Имаме какво да кажем.  Ние сме готови да съдействаме.

    Да се чуе мнението на членовете на Асоциацията в различни държавни стурктури, които вземат решения?
    Точно така. Видяхме, че имаме наистина респектиращ капацитет. Нещо повече. Ние сме единствената асоциация на HR-ите. Това за България не е характерно. Обикновено, когато се създаде някаква асоциация, тя се рои точно след един месец. Ние толкова години, благодарение на страхотния екип, който е работил в годините, успяваме да бъдем единствената подобна асоциация и мисля, че сме една безценна и много силна организация, която трябва да покаже това, на което е способна, и  да споделя знанията и уменията, които има.  Почти е сигурно, че ще участваме поне в социалната комисия в Народното събрание.  Имаме клубове, знаете, във Варна, в Бургас, в Пловдив, така че ако бъдем подкрепени, много бързо ще се разраснат и тези клубове. 

    Всеки член на Асоциацията ли ще може да се включва в дискусиите по различни теми?
    Разбира се. Ние в момента правим експертен анализ на членовете на асоциацията. В интерес на истината, около 5% са хората, които са извън професията. Това са университетски преподаватели, изпълнителни директори, хора от други области на мениджъмнта - ИТ, комуникации, маркетинг. Правим преглед на наличния потенциал, но всеки е добре дошъл да сподели мнение, идеи, решения. Въпросът е да бъдем допуснати в комисиите. Забелязвам след моите разговори едно активиране и на хора от държавната администрация, които също имат своите идеи, но трябва да им се даде гласност и трибуна. 

    С какво нейният бизнес опит ще допринесе за дейността на Асоциацията?

    Преди ВУЗФ сте се занимавала със собствен бизнес, били сте съветник на двама министри. Имате богат бизнес опит, но не сте HR. С какво вашият бизнес поглед ще допринесе за развитието и дейностите на Асоциацията? 
    Бизнес подход за мен е ударна прагматичност в най-добрия смисъл на думата. Да, аз смятам, че имам по-различен подход, по-различен опит и успявам да го докажа. Университетите не са корпорации, но поне нашият се управлява като такъв. Може би не съм човек, който има обичайния, стандартния профил и именно в различието е моята сила да подпомогна Асоциацията. Да погледнем от един друг ъгъл и да откриваме възможности там, където другите не ги виждат. Посоката, която си поставяме, са нови хоризонти. Отваряне на Асоциацията за хора, които се интересуват от професията на HR-ите, работещи в областта на мениджмънта, висшето ниво,  изпълнителните директори и университетските преподаватели. Разбира се, остават си специализираните инициативи за младите таланти и студентите.  Ние ще продължим да се фокусируме върху това, което се говори от години, че трябва да скъсим дистанцията между HR мениджърите, HR мениджърите да се доближат до бизнес целите на компаниите, в които работят. Да скъсим дистанцията със собствениците и изпълнителните директори и HR-ите да се превърнат в бизнес партньори на съответните институции.

    Какво трябва да се запази в БАУХ и какво може да се промени?

    Има ли нещо, което искате да промените? И какво считате, че е важно да се запази в БАУХ? 
    Всичко дотук трябва да се запази. Екипът е страхотен. Уникални председатели на УС. Много респектиращи личности. Членовете на УС също. Трябва да се запази това, което се прави като конференции, събития. Успях да погледна всички събития, които се правят, и тези в по-малки форми също. Трябва обаче да се обърнем и да покажем това, което нашите членове на Асоциацията имат и като знания, и като умения. Ще споделя и някои идеи, които имаме. В края на юни смятаме да направим една конференция, която звучи общо взето така: „Обмен на добри практики между бизнеса и държавна администрация”, с цел намиране на по-способни служители.  Друг формат, към който има интерес, е HR професионалисти да отговарят на въпроси и казуси на по-младите си колеги. Има желание да се организират и инфопанаири, това са последните най-новите HR практики. Много от мултинационалните компании ми се обадиха след моето избиране. Те идват с екипите си отвън и искат да разговарят, да коментират дали тези бизнес практики могат да бъдат съпоставими за България, съобразени с регулаторната рамка. Това специално го правим за HR-ите. Затоплянето на връзката между СЕО-тата и HR-ите също ще продължи да е фокус. Това не е нещо ново. Неслучайно от известно време имаме ново наименоване Българска асоциация за управление на хора. Дори идеята е конференциите да бъдат ориентирани към управлението на хората. 

    Кои са важните и актуални теми, които според вас трябва да се дискутират в HR общността в България? 
    Професията на HR-а е много динамична. И в България и навън. Вече HR-ите са хора, които трябва да бъдат и маркетолози, и психолози, футурулози и всичко. Ние разговаряме на тези теми. Споменах за младите таланти, за мениджмънта в компаниите. Има желание за специализирани срещи с HR-ите  професионалистите. Но основното е, че  имаме голям интерес да подпомогнем социалния диалог, да подпомогнем работодателите. Човешкият капитал става по-важен от финансовия. Работодателите го разбират и затова вече започват да търсят нашата асоциация, тъй като за в бъдеще фирмите ще се конкурират в зависимост от човешкия ресурс, а не по някакъв друг показател. 

    В някои сфери вече е така и неслучайно една от основните теми за ИТ компаниите е да се облекчи процесът по привличане на квалифицирани специалисти извън ЕС. Компаниите в ИТ областта работят в тази посока, така че можете да обедининте усилията си. 
    Категорично. Това определено е важна тема, която присъства и в нашите актуални теми. Предстои да бъде сериозно дискутирана в БАУХ с нашите членове. Да почерпим добри практики от други държави в ЕС, които са облекчили процедурите за привличане на квалифицирани специалисти и ще предложим конкретни мерки, които да бъдат предприети в тази посока.

    За разминаването между бизнес и образование се говори от години, но реално нищо не се променя. Може ли БАУХ да предприеме конкретни мерки в тази посока?

    Друга постоянна тема е разминаването между бизнеса и образованието в България. Какви мерки трябва да се предприемат в тази посока, от вашата гледна точка на председател на БАУХ и вицепрезидент на ВУЗФ?
    Знаете, че аз имам много крайно мнение за образованието в България и продължавам да съм на това мнение. Там има пропаст. Има голям проблем. Трябват нови закони. Това е най-нереформираният сектор. Нищо не се е случило и не се е променило за толкова години. Бизнесът се опитва да прави някои инвестиции, защото осъзнава, че е необходимо. Връзката между държавата и универснитети не е на желаното ниво. Ако тръгна на тази тема, ще е необходимо отделно интервю, но отново казвам, ние сме готови да подпомагаме такива процеси. Знаем какво трябва да се случи на различните образователни нива, можем да го споделим, можем да предложим варианти, решения, предложения. Защото ние не трябва да търсим само подготвени хора. Ние трябва да търсим конкурентни хора. Това е фокус и в Европа. Така че имаме капацитет и потеницал, затова искаме тази топла връзка в Народното събрание и законодателните органи и съответно държавната администрация. 

    По тази тема наистина се говори от години, но реално нищо не се променя. Може ли някакви конкретни мерки да предприеме Асоциацията?
    Аз влязох преди две години в Асоциацията, и аз започнах с конференции, семинари. Направихме и в други университети тези срещи, но с говорене няма да се случи. Трябва да мислим в резултати. Затова ние стартирахме „HR в действие“ - първото събитие, на което направихме тази връзка теория и практика. Вие го отразихте и първи ни съдействахте, за което ви благодаря. Там показахме нагледно връзката теория и практика. За радост имаше много кандидати. Не съм удовлетворена от компаниите. Мисля, че бяха само 12 компании. Някои осъзнават, че ако те не предприемат мерки, пропастта ще стане още по-голяма. В „HR в действие“ ние показахме как трябва да работят компаниите, но държавата е необходимо да ни подкрепи, за да има наистина някакви законодателни промени. 

    Когато отново водим с Вас разговор в края на мандата Ви като председател, какво си пожелавате с гордост да можете да кажете, че сте постигнали в БАУХ?
    Ако всичко това, което го изговорих, а именно да канализираме този експертен потенциал, да успеем да подпомогнем работодателите, да подпомогнем хората как да се усъвършенстват,  мисля, че ще допринесем не само за нашите членове, но и за страната ни и всички ще бъдем удовлетворени. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години