вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8764 прочитания

    Старите учебни програми трябва да се променят, иначе ще отчитаме ръст на незаетите

    Вижте интервю с вицепрезидента на Висшето училище по финанси и застраховане Детелина Смилкова за Economy.bg
    15 май 2012, 10:37 a+ a- a

    Детелина Смилкова

    Детелина Смилкова е вицепрезидент на първото в България частно специализирано висше училище в областта на застраховането, финансите, социалното осигуряване, мениджмънта и маркетинга – ВУЗФ. Била е съветник на министъра на икономиката и енергетиката и председател на съвета на директорите на "Капман Енерджи Грийн Фонд" (Capman Green Energy Fond).

    Госпожо Смилкова, българското образование много често е критикувано заради предимно теоретичните познания, които дава на студентите си. Именно това е и една от причините за т.нар. „пропаст” между образованието и бизнеса у нас. Вие твърдите, че ВУЗФ е по-различно висше училище. С какво се различавате от останалите?
    Различни сме, защото още след втори курс нашите студенти получават академични знания, но в реална среда.   Нашите студенти  имат задължителни стажове в трети и четвърти курс в банки, застрахователни компании, пенсионни дружества  и в други компании. Ако в първи и втори курс те получават теоретични познания, в трети и четвърти курс преподавателите идват от работното си място. В преподавателската си дейност те залагат на казуси от практиката, на решаване на реални проблеми, използват  и ролеви игри. Това е интересният и по-практически насочен начин за усвояване на знания и придобиване на умения. Затова успяваме бързо да си реализираме студентите, защото стажовете им позволяват да натрупат опит в компаниите от скамейките. 

    Да, непрекъснато се говори за „пропаст” между бизнеса и образованието, но ние нямаме проблем с общуването с компаниите. Даже те идват при нас с различни задания. Например в четвърти курс да профилираме нашите студенти в различни направления. Специално в сферата на застраховането компаниите настояват студентите да бъдат профилирани, например – в животозастраховане, имотозастраховане и другите направления.

    Другият сериозен проблем не само у нас, но и в Европа е голямата безработица и по-скоро липсата на нови работни места. Предприемачеството е един от начините този проблем да бъде решен. Вие насърчавате ли предприемачеството сред младите хора в университета?
    Действително в момента безработицата е най-голяма в Европа, но докато там младите хора се опитват да компенсират безработицата със създаването на нови фирми, то в България намалява броят на създадените нови компании. При нас има студенти, които вече са опитали да правят бизнес, не се е получило и търсят причината за това. Затова ние създадохме съвместна магистърска програма с Института по предприемачество на СИСКО. Идеята е да покажем на студентите възможностите за бизнес, които другите не виждат, а не просто да им дадем определени знания. 

    Магистърска програма за предприемачи

    Тази година се провежда конкурс за 53 стипендии за магистърски и бакалавърски програми при вас. Какво включват стипендиите и как студентите могат да се възползват от тях?
    Да. Конкурсът се организира съвместно с JOBS.BG. Стипендиите са 53 на брой, 16 от тях са за магистърски програми, 37 стипендии са за бакалавърски програми на ВУЗФ. Общата стойност на стипендиите е 128 296 лева и се отнасят до целия период на обучение. (За стипендии може да кандидатствате тук) До 25 юни ще се приемат онлайн формулярите за бакалавърските програми, а до 31 август - за магистърските. Кандидатурите ще бъдат обработени до 29 юни за бакалаври и 15 септември за магистри, като за магистърските програми ще бъдат проведени и събеседвания с одобрените кандидати. От всички  стипендии, които отпускаме,  две са за съвместната ни магистърска програма с Института за предприемачи на Сиско като една от тях е  50% стипендия и една 25%. 

    Как ще бъдат оценявани кандидатите? По какви критерии ще ги подберете?
    Кандидатите ще бъдат оценявани, както следва: за бакалавър с есе, за магистър със CV и след това с интервю/събеседване. Изискванията към кандидатите са за завършено средно образование за бакалавър и завършена бакалавърска степен за магистър. Няма изискване за завършено образование в направлението, за което се кандидатства. Ние сме в направление „Икономика”, което означава, че не изискваме от кандидат-магистрите ни задължително да имат икономическо образование. Колегите от JOBS.BG също участват в процеса на подбор, тъй като те много добре познават качествата на можещите хора.  Ние разчитаме на техния дългогодишен опит. 

    Какъв е профилът на преподавателите, които ще преподават в магистърската програма?
    Ние ползваме гост лектори, които имат успешни компании у нас и в чужбина. Те разполагат с богат опит, който могат да споделят с нашите студенти. Това именно ни кара да излизаме от рамките на стандартното образование.

    Новите умения за новата работа

    Как обаче университетите могат да отговорят на бързо променящата се среда в бизнеса? Появяват се нови бизнеси с нови изисквания към квалификациите и уменията на хората, които работят в тях.
    Безспорно се появяват професии, които не са чувани до момента. Дори съществува изследване - New Skill for New Jobs, което хвърля повече светлина по въпроса. Сега нашите университети не готвят студенти с такива умения. Затова с JOBS.BG решихме, че можем да обединим усилия в тази посока и да създадем програми, които да възпитават тези нови умения у студентите.  Бихме направили един съвместен проект, с който да покажем на обществеността необходимостта от обучението на тези т.нар „меки умения”. Старите учебни програми трябва да се променят, иначе ще отчитаме ръст на безработицата и ще се чудим защо се случва така. Ние подкрепяме инициативата на кариерната медия JOBS.BG да насърчава връзката между бизнеса и образованието. 

    И все пак финансовият въпрос е сериозен за българина, дори когато става дума за образование. Какви финансови облекчения предлагате на студентите си?
    Ние предлагаме редица финансови облекчения. Нашите студенти сами могат да избират погасителния си план през годината. Около 250 лв. е месечната учебна такса. Ние направихме изчисления, които показаха, че 4 дискотеки, 5 таксита и няколко сладоледа са лишенията, които трябва да направи даден студент, за да си плати таксата за университета. При такса без стипендии, ако студентът започне работа след четвърти курс за година и половина ще изплати  обучението си. Стратегията, при която студентът решава да се откаже от няколко дискотеки в името на образованието, е правилната и променя мисленето. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 1 час
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 3 часа
    преди 8 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 8 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 9 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26