петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4616 прочитания

    Сградите в Китай ще пречистват въздуха

    Те ще се борят със замърсяването, причинено от автомобилите и индустрията
    04 ноември 2014, 17:38 a+ a- a

    Заедно с икономическия си ръст Китай увеличи драстично производството си на автомобили. Само за 2013 в страната са закупени над 20 милиона нови автомобила, като повечето от тях се използват в градска среда.

    Големият брой на превозните средства и нарастващата индустрия са увеличили драстично нивата на вредните емисии в атмосферата. Държавата вече работи по налагането на нови еконорми за производителите, но ефектът от тях ще бъде видян в дългосрочен мащаб.
    За да подпомогне развитието на икономиката и в същото време да опази околната среда, архитектът Александър Балчин направи проект за сграда, която ще пречиства въздуха.

    Небостъргачът, изграден от модули, ще поглъща въглеродните емисии с помощта на специални филтри. Газовете ще се всмукват през комин, разположен в центъра на сградата, а водни филтри Venturi ще ги пречистват и ще отделят чист въздух за охлаждане или затопляне на сградата. Архитектът разкрива, че процесът на пречистване може да бъде усъвършенстван още повече с помощта на йонизираща система, която ще спомага за премахването на още от вредните частици.

    Освен че ще предлага чист въздух за обитателите на сградата и заобикалящата я среда, системата ще позволи и генерирането на електричество. От друга страна, модулната платформа ще позволи преместването на елементи от небостъргача на други сгради, когато градът стане по-чист и благоприятен. По този начин технологията ще може да бъде използвана на множество локации, без да се налага производството на нови панели.

    На покрива на всеки модул е положена и зелена градина, която ще предложи място за отдих на обитателите на сградата и ще спомогне за допълнителното пречистване на въздуха.

    Източник: cars.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 35 минути
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 1 час
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 3 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate