Днес, 7 юли, отбелязваме Европейския ден на шоколада. На днешната дата през 1550 официално е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания. Днешният празник се отбелязва от всички членки на Европейския съюз.
Маите и ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото. Маите вярвали, че то има божествен произход. На техния език „какао” означава „божествена храна”. Маите варели пикантна сладко-горчива напитка, като опичали и стривали какаовите зърна заедно със царевични зърна и люти чушки и оставяли сместа да ферментира. Готовата напитка била използвана за церемонии и била консумирана най-вече от богатия и религиозен елит. Ацтеките също почитали какаовите зърна, но понеже живели по на север, където какаото не виреело добре, добивали зърната чрез търговия или като военни трофеи. Те ценели зърната толкова много, че дори ги използвали като валута – със 100 зърна можело да се купи например роб, а данъците били събирани също в какаови зърна. Ацтеките, също като маите, правели напитка от ферментирали зърна, която използвали за ритуали или като луксозна напитка за много богатите. Напитката бил донесена в Европа от Кортез, като до този момент конквистадорите се научили да я правят по-подходяща за европейския вкус, като смесвали стритите изпечени какаови зърна със захар и ванилия и по този начин неутрализирали пикантната горчивина на питието, което пили ацтеките. Ацтеките я наричали „ксоколатл”, но тъй като испанските конквистадори едвам можели да я произнесат, я преименували в „шоколад”.
През 1674 в Европа започват да правят рула и сладкиши с шоколад. Тази година се смята за първото появяване на шоколад, който може да се яде, а не само да се пие. Първите твърди шоколади започват да се правят след 1800. През 1828 холандският химик Йохан ван Хоутън измисля метод за отстраняване на горчивата мазнина (т. нар. какаово масло) от стритите изпечени какаови зърна. Неговата цел била да направи вкуса на напитката по-мек и приятен, но несъзнателно открил възможността за направа на твърдия шоколад – такъв какъвто го познаваме днес. През 1875 щвейцарският сладкар Даниел Петер комбинира какао на прах, какаово масло, захар и кондензирано мляко и създава първия млечен шоколад. До средата на XX век той бил известен и като „швейцарски шоколад”.
Вижте още любопитни факти за сладкото изкушение:
1. Най-големият производител на какао в света е Кот д'Ивоар.
2. Най-голям вносител на какао в света е Холандия.
3. Швейцарците консумират най-голямо количество шоколад – 70 килограма годишно на човек; Австралия и Ирландия – по 68 и 67 килограма.
4. Необходими са около 400 какаови зърна, за да се направят 450 грама шоколад.
5. Човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета.
6. Всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт.
7. Черният шоколад подобрява когнитивните (познавателни) функции на мозъка и намалява риска от деменция, благодарение на съдържащите се в него флавиноли.
8. Не след дълго шоколадът може да се окаже луксозна стока. Добивът на какао, което е основната съставка на шоколада, се е свил с 10% тази година спрямо миналата, като през 2013 добивът намаля с 20% спрямо 2012
9. Шоколадът подобрява настроението. Веществото триптофан, което се съдържа в него, допринася за производството на ендорфини, хормоните на щастието. Наред с това шоколадът е и мощен афродизиак.
10. Белият шоколад всъщност не е шоколад, защото не съдържа какао.