Знаете ли, че страните с най-голяма консумация на шоколад имат най-много нобелови лауреати?
Колкото по-голяма е консумацията на шоколад на глава от населението на една нация, толкова повече нобелови лауреати има. До това интересно заключение достига неотдавна американският учен Франц Месерли. Той сравнил списъка на страните с най-голямо потребление на шоколад със списъка на родните страни на повечето нобелови лауреати и с изненада установил, че почти съвпадат.
Подобрява ли наистина шоколадът умствените ни способности или това е случайно съвпадение? Множество проучвания показват, че черният шоколад подобрява когнитивните (познавателни) функции на мозъка и намалява риска от деменция, благодарение на съдържащите се в него флавиноли. Когнитивните функции включват процеси като обработка на информация, разбиране, вземане на решение, памет и др. способности, които обикновено се губят при деменция. Все пак не бива да забравяме, че прекаляването със захарта и мазнините - другите основни съставки на шоколада, могат да бъдат вредни за здравето ни. Както и че става въпрос за черен шоколад с високо съдържание на какао. Това кратко видео на BrainCraft дава отговор на въпроса „Можем ли шоколадът да ни направи по-умни?“: