сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    40168 прочитания

    Какво означава да живеем здравословно?

    Има ли формула за загуба на излишните килограми и водене на здравословен начин на живот?
    28 април 2016, 14:56 a+ a- a

    Всички искаме да бъдем здрави и във форма. Да не боледуваме, да сме пълни с енергия, да изглеждаме добре и да се радваме на дълъг и пълноценен живот. Здравословният начин на живот не означава една седмица диета и след това връщане към старите навици. Означава да живеем и да се храним осъзнато и да се грижим за тялото си. А това не може да се случи за седмица или месец. Трайната промяна се случва бавно, но пък не изисква жестоки и безмилостни лишение и ограничения, каквито обикновено свързваме с диетите или натоварващите тренировки. Разбира се, те също действат, но обикновено когато вече постигнем някакви резултати, си казваме, че можем да спрем. И веднага след това, връщайки се към стария си начин на живот, навици и хранене, не само че възвръщаме килограмите си, но и качваме повече и започваме да живеем още по-нездравословно.  

    За много хора днес е много по-лесно да изядат един бургер с пържени картофки и да изпият една кола, отколкото да излязат и да се поразходят малко. Вредната храна е навсякъде около нас и ние се оправдаваме с липсата на пари или време, за да си сготвим нещо вкусно и здравословно, да раздвижим тялото си или да потърсим радост в нещо, което не е свързано с храната. 

    Живеем в култура, която едновременно поощрява хората да наддават тегло и същевременно го заклеймява. Отвсякъде ни заливат с чудодейни диети, вълшебни упражнения или хапчета за сваляне на килограми...

    Звучи парадоксално, но много хора започват да свалят килограми, когато спрат да се опитват да свалят килограми. Защо? Защото по време на диета човек се държи лошо със себе си – не се харесва, укорява се, забранява си много неща, недоволства от бавния напредък, упреква се. Или накратко – не се отнасяте добре към себе си, пише Тема Ехренфелд за Pshyhology Today. 

    Много хора успяват да влязат във форма и най-важното – да живеят здравословно едва когато приемат себе си и започнат да променят постепенно навиците и поведението си. Това не означава липса на дисциплина или усилия. Те са нужни, за да осъзнаем, промяната се случва бавно и да изберем онзи начин, който най-добре пасва на нашата личност. Защото резултатите идват, когато правим нещо с лекота и то ни доставя удоволствие.  

    Има ли формула за загуба на излишните килограми и поддържане на здравословен начин на живот? Формулата е, че всеки трябва да намери своята формула, пише Тема Ехренфелд за Pshyhology Today.  През живота си човек опитва много неща за сваляне на килограми – фитнес, плуване, тичане, танци, йога, диети  и т.н. И няма нищо лошо в това – важното е да опитва и да намери онези, които най-добре му пасват и доставят удоволствие.  Само така може да се радва на дълготрайни резултати. 

    Упражнения или диета? 

    Сами по себе си упражненията не помагат, защото сме склонни да се храним повече, когато се подлагаме на по-голямо физическо натоварване. „Единственият начин да се избавим от нежелани килограми, е като се храним по-малко“, казва Джон Глин, специалист с над 20-годишен клиничен опит в областта на упражненията и ефектите от тях върху човешкото тяло. Така например той казва, че за да загубим само 1 килограм, трябва да ходим седем часа всеки ден в продължение на една седмица и то при условие, че не консумираме никакви „лоши“ храни. Ученият твърди, че упражненията не могат да ни помогнат, ако искаме да отслабнем. Трябва да променим хранителния си режим.

    Други проучвания също показват, че намаляването на приема на калории има по-голям ефект, ако искаме да намалим теглото си в дългосрочен период и подобрим качеството си на живот. 

    Упражненията обаче са най-добрият начин да поддържаме теглото си и имат редица ползи за здравето. Колко време обаче тряба да отделяме, за да има ефект от тях? 

    Според учени от Националния институт по ракови заболявания в САЩ максимална полза за здравето и продължителността си на живот можем да извлечем, ако отделяме малко над час време за умерено движение всеки ден  (ходенето също се брои)  или около половин час за по-интензивни и натоварващи упражнения. Отделянето на значително повече време за спорт е безопасно, но не носи допълнителни ползи за здравето. 

    Има много широк избор от възможности, които можем да изберем. Така например един много бърз, лесен и ефективен начин да се погрижим за цялостното здраве и състояние на организма, е т.нар. „Поздрав към слънцето“. Това е универсална практика от 12 йога пози за разпускане, масажиране, разтягане, балансиране, укрепване и тонизиране на всички мускули, стави, органи и системи. Ежедневното му практикуване има многобройни ползи за храносмилателната, дихателната и кръвоносната система, повишава имунитета, стимулира мисловните процеси и укрепва психическото тяло. А ако се прави с бързи темпове и по-продължително, помага и за сваляне на килограми. Ето как изглежда комплексът от упражнения: 

     

    Другият важен момент е да обърнем внимание на хранителните си навици и да помислим кои от тях можем да променим, без да се подлагаме на жестоки лишения и ограничения. Най-добрата диета е тази, към която можем да се придържаме. А да осъзнаваме с какво, колко и кога се храним, може да има много по-голям ефект от това, да спазваме някаква строга диета. Всички можем да подредим живота и навиците си така, че да намалим изкушенията и да се храним по-малко. 

    Повечето хора, спазвали диети, в рамките на две години си възвръщат изгубеното тегло и дори наддават. За да свалите килограми, най-добре е да се самоконтролирате при храненето, без да се лишавате от удоволствието да си похапвате, съветва Фредерик Салдман, прочут френски лекар, кардиолог и експерт по здравословно хранене. 

    Според него прилагането на  т.нар. „петминутна пауза“ може да ни помогне в регулирането на теглото. „Ако свикнете да правите петминутна пауза, когато сте преполовили блюдото, ако се каните да си досипвате или между две ястия, усещането за ситост възниква естествено“, обяснява той. Безценните пет минути позволяват на мозъчния център на ситостта да бъде стимулиран и да се задейства. „Ако в продължение на месец правите такива паузи, ще установите, че задрямалият ви център на ситостта се е събудил и функционира отлично, изпълнявайки ролята си на регулатор на апетита“. 

    Как се постига трайна загуба на тегло? 

    Отговор на този въпрос се опитва да намери анкета на Националния регистър за контрол на теглото в САЩ сред хора, успели да свалят поне 13 килограма, и задържали теглото си минимум една година след това. Какво е общото между техните навици? 

    Оказва се, че тези хора редовно следят теглото си, като стъпват на кантара поне веднъж седмично. Наред с това правят упражнения редовно (ходенето пеша също се брои), ограничават приема на калории, внимават с порциите и избягват консумацията на храни с високо съдържание на мазнини. Те също така закусват редовно. Разбира се, има и изключения. Някои хора поддържат теглото си, като пропускат някои хранения през деня, като закуската например, но това не се прави насилествено и не травмира организма. Просто така те се чувстват по-добре. 

    Има ли магическата формула за поддържане на теглото? 

    Изследвайте ежедневието си и помислете какво може да промените, лесно и последователно, така че да постигнете устойчиви резултати. Експериментирайте. Вместо да се самокритикувате, намерете това, което най-добре работи за вас, пише Тема Ехренфелд за Pshyhology Today. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 15 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 17 часа
    преди 21 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 22 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 23 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26