петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15747 прочитания

    Мога ли да се преборя с перфекционизма?

    Консултантът Хенрик Едбърг изброява шест стратегии, които могат да ни помогнат да се избавим от непрекъснатия стремеж към съвършенство
    29 юли 2016, 12:01 a+ a- a

    Перфекционизмът е едно от най-често срещаните предизвикателства, с които много хора водят непрестанна борба. В статия за The Positivity Blog  консултантът и автор Хенрик Едбърг изброява 6 работещи стратегии, които могат да ни помогнат да се избавим от непрекъснатия стремеж към съвършенство. Вижте какво съветва той:

    1. Спрете да преследвате перфектен резултат. Задоволявайте се и с достатъчно добър резултат. Стремежът към съвършенство е една от основните причини даден проект или задача въобще да не бъдат завършени. Осъзнайте, че нещо може да бъде направено и добре, не е нужно да е перфектно. 

    2. Осъзнайте, че със стремежа към съвършенство вредите както на себе си, така и на хората около вас.  Перфекционизмът, който виждаме във филмите, песните, снимките и т.н. не е толкова лесно постижим в реалността. Осъзнайте, че перфекционизмът причинява стрес и води до разрушителни избори. Той може да ви накара да се откажете от работата си, връзката си, мечтите си само защото те не са отговорили на вашите очаквания за съвършенство. 

    3. Приемете, че не сте робот, нито пък останалите хора. Всичко и всеки има недостатъци и нещата не винаги се случват по план. Винаги можем да подобрим нещо, но не и да го направим перфектно. Осъзнайте, че никой няма да ви отхвърли, изостави или накаже, ако не сте се справили перфектно. 

    4. Сравнявайте се единствено със себе си. Винаги ще има хора, които ще се по-добри от вас и такива, които ще са по-лоши от вас. Затова сравненията са излишни. Единствено има смисъл да се сравнявате със себе си. Следете напредъка си, отчитайте нещата, с които сте се справили, ценете се и се фокусирайте върху постиженията си.

    5. Правете това, което мислите, че е правилно. Дори да осъзнаете, че перфекционизмът е вреден и да го избягвате, обществото, медиите и хората ще продължават да ви влияят как мислите и как се чувствате. Правете нещата така, както смятате за добре и както ги усещате, а не така, както очакват другите да ги направите. 

    6. Помислете за средата около вас. Емоциите са заразни. Същото се отнася и за перфекционизма. Прекарвайте по-малко време с хора, които са маниаци на тема перфекционизъм и се заобиколете с хора, които са доволни от себе си и не спират да се усъвършенстват.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 13 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 19 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам