сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7049 прочитания

    Колко добре познаваме и управляваме енергията си?

    Как се изгражда култура на победа и защо енергията е ключова за успеха на един бизнес?
    03 февруари 2016, 14:47 a+ a- a

    Като директор на института MentallyFit в Холандия, Кун Гонисен основава работата си на дългогодишния си опит като треньор на топ играчи от международната тенис арена. До 2000  той тренира най-добрите от тенис професионалистите на Белгия. През 1998 и 1999 година той е капитан/ треньор на отбора на белгийската „Купа „Дейвис“, който записва най-добрите си резултати до момента, достигайки полуфинал и четвъртфинал. Кун взема уроците от управление на таланти в спорта и ги прилага в работата си с корпоративния свят.

    „В спорта никога не говорим за предизвикателства, а за непрекъснато развитие.“ - Кун Гонисен

    Кун Гонисен беше в България по покана на EY и говори за енергията - нашата, тази на екипа и тази на организацията, в която работим. Вижте избрани моменти от неговата лекция: 

    Как съвременният лидер управлява енергията? 

    Лидерството се променя и съвременният лидер се фокусира върху три типа енергия. 

    Какво трябва да умее един модерен лидер?

    Лична енергия. Лидерът трябва да е във форма. Лидерът преминава от промяна в промяна, той трябва да бъде пъргав и гъвкав. Това изисква бърз начин на мислене. Същото важи и за всеки един от хората в екипа.

    Енергията на екипа. Съвременният лидер трябва да бъде истински специалист в изграждането на успешни екипи. Лидерството и коучингът не могат да бъдат делегирани. 

    Енергията на организацията. Модерният лидер трябва да знае как да поддържа хората си въвлечени в работата си и мотивирани.

    Колко типа организационна култура има?

    Кун Гонисен очерта четири основни типа култура, която се среща в компаниите:

    Какъв тип култура има вашата организация?

    1. Silo култура. При тази култура всеки човек и всеки екип мисли само за себе си. При нея егото и индивидуалните играчи са водещи. Това е култура на „получаващи“. 

    2. Култура на участие. При тази култура има ангажираност, но тя е само в рамките на работния ден и служебните задължения. Човек, който работи в такава организация, би казал: „Ще направя всичко, което се иска от мен  от 9 до 5, но не ме карай да върша нищо допълнително“. 

    3. Култура на изпълнение.  Това е култура на „даващи“. При нея екипът е на първо място, хората са мотивирани, отдадени и отговорни, има жизненост.  

    4. Култура на победа (успех). При този тип култура хората са движещата сила. Те увеличават успеха на компанията. Хората са ентусиазирани, има чувство на принадлежност. Голямата разлика с културата на изпълнение е, че при тази култура всеки е ентусиазиран. И ентусиазмът е заразен. Хората са горди, че принадлежат и работят за компанията. А когато е налице такава гордост, никой не може да те победи.

    Как се изгражда култура на победа след победа - нещо, към което се стреми всяка една организация? 

    Според Кун Гонисен отговорът се крие в енергията (ментална, емоционална и физическа) на всеки един човек от организацията. 

    Какво е енергия?

    По думите на Гонисен, това е чувството, с което се събуждаме всяка сутрин. Понякога се събуждаме с прилив на енергия, друг път – изтощени и отпаднали...

    От какво зависи енергията ни?

    Замисляли ли сте се кои фактори влияят върху това и можете ли да ги разделите – положителни и негативни? Какво ви дава енергия и какво ви отнема енергия? 

    Ето кои фактори очерта Кун Гонисен като най-силно влияещи на нашата енергия сутрин: 

    1. Качество на съня (фактор за физическа ни енергия). Сънят е от ключово значение за възстановяването. Много спортисти и хора в корпоративния свят страдат от липса на сън.

    2. Очакванията ни за деня (фактор за менталната ни енергия). Те до голяма степен предопределят чувството, с което се събуждаме сутрин. Друг такъв фактор е да не харесваме работата си, но да продължаваме да я вършим, защото е добре платена. Това изцежда менталната ни енергия. 

    3. Взаимоотношенията в работата и семейството (фактори за емоционалната ни енергия). Децата например могат да ни заредят положително сутрин, но и да ни ни изтощат, докато ги приготвим за училище. Ако работим в екип, в който никога не сме получавали признание, или колегите ни говорят зад гърба, то това също се отразява на емоционалното ни състояние в началото на деня.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 12 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 14 часа
    преди 18 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 19 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 20 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26