петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6888 прочитания

    Марк Америго: Връзката между хората ще диктува успеха в утрешния свят

    Вижте визията на популярния международен лектор и предприемач за разгръщането на лидерския и човешкия капацитет
    08 декември 2016, 17:56 a+ a- a

    Марк Америго е експерт по иновации и управление в комплексна бизнес среда. Дипломира се като машинен инженер от френската Ecole Centrale de Lyon, след това учи в University of Maryland и в EM Lyon Business School. Има 25-годишен опит в научните изследвания и промишлеността във Франция и в чужбина. Предприемач по душа и страстен мениджър, привлечен от иновациите, Марк има 14 патента в автомобилостроенето, промишлени бояджийски кабини, ветроходни платформи. Запален спортен ентусиаст, от 1991 насам той използва своя опит, за да търси иновациите в сферата на екстремните спортове. 

    Марк създава и управлява няколко компании, включително EngiNova, специализирана в инженерството и иновациите - от концепцията до нейното прилагане в сложни промишлени среди, като ядрени централи, аеронавтиката, автомобилостроене, корабостроене, във високоскоростни екстремни спортове. Има няколко световни рекорда и награди по планинско колоездене и сноуборд.  

    Още от дете Марк проявява силен интерес към реактивните изтребители и изследването на космическото пространство. Оттогава неговото кредо e: „Пренастрой мисленето си“, за да преминеш от „Хаос“ към ефективност и хармония. Как се постига това Марк разкри по време Ноемврийската конференция на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) в София, на която беше гост-лектор. С вдъхновяващи примери той показа как лидерството може да функционира отвъд лимитите и какви са начините винаги да надминаваш очакванията заедно с екипа си. 

    Но какво означава да работиш отвъд лимитите? От какво зависи ефективността на един лидер и на неговия екип? Може ли спортът да ни направи по-успешни в работата? Как можем ежедневно да разгръщаме потенциала си? Вижте какво мисли Марк по тези и други любопитни въпроси, свързани с лидерския и човешкия капацитет. 

    Г-н Америго, какво означава да функционираш отвъд лимитите? Какви са лимитите пред лидерството и мениджмънта в 21.век и как могат да се преодолеят?
    Във всеки един момент в живота ние имаме изградена представа за границите на нашето обкръжение, текущите ни проекти или взаимоотношения. Да функционираш отвъд лимитите, означава да преформулираш какви всъщност биха могли да бъдат тези граници. Откривайки как можем да постигнем повече, ние функционираме отвъд предишните си лимити.

    Живеем във век на дълбоки промени в човешкото поведение и цели. Лидерството и мениджмънтът винаги са били в сърцето на човешките постижения. Нашият модерен свят ги обърна в процес от върха към хората. Смятам, че връзките между хората се превръщат все повече и повече в ключа към успешна реализация. Лидерските и мениджърските подходи, които ще водят утрешния свят, ще бъдат тези, които трябва непременно да се адаптират към новото поколение човешки отношения. 

    От какво зависи ефективността на един мениджър?
    Колкото повече мениджърът използва чиста власт с незначителен личен интерес при постигане на целите, толкова по-малко новото поколение работещи хора ще се чувстват ангажирани. Този резултат не е свързан с интереса към крайната визия на проекта. В зависимост от качествата на мениджъра, да отидеш до Луната, може да се окаже много по-малко „вълнуващо“ от проектирането на нова кофа за смет. 

    Кое е качеството, от което всеки мениджър има нужда днес?
    Да бъде емоционално обвързан с другите. Всичко е въпрос на професионална близост. Днес той е равноправна част от екосистемата. Вече не стои над екипа.   

    Какво бихте посъветвали екип, който е изправени пред трудност и иска положителна промяна? Как хората могат да се самомотивират в такава ситуация и да разгръщат максималния си потенциал? Какво може да направи един лидер, когато нещата не вървят добре?
    Моят опит показва, че дори в най-лошите объркани ситуации решението идва от способността на хората заедно да отстъпят, да общуват помежду си и да се сплотят. Те всъщност намират истинско вълнение да излязат заедно от всичко това. Това е част от нашата ДНК. С течение на възрастта и научните постижения ние просто забравяме, че емоционалната връзка е заложена в нас. Методът BrainShift обяснява тези последователни стъпки, които водят от хаос към хармония в сложна среда. Мисията на лидера е да отдели нужното време, за да премине през този процес на стабилизиране. 

    Кои според Вас са трите основни качества, от които зависи успехът на един екип?
    Знанието (нужните умения), емоционалната интелигентност и ангажираността.   

    Ако лидерът е този, който мотивира хората, то кой мотивира лидера? Как лидерът може да се самомотивира? Кой мотивира мотиватора?
    Лидерите имат един вид начин на живот, който отговаря на въпроса „Защо?“ в настоящия момент. Те намират това, което ги вълнува. Умеят да се вдъхновяват и да вдъхновяват другите. Отделно от това „мотиваторът“ намира вдъхновение в своето обкръжение, в четенето на книги и анализирането на велики постижения в своята област и други подобни. Това обширно познание е предпоставка за неговата завладяваща и вдъхновяваща нова визия.

    Кои са най-често срещаните грешки, които лидерите допускат в мотивацията и управлението на хората?
    Най-често може би е мисленето, че хората са в тяхната лидерска глава - „очевидно е и няма нужда от много обяснения“. В действителност хората се нуждаят от подробни и редовни пояснения, за да свикнат с нова визия. Едва тогава те могат да споделят тази визия и да станат напълно част от нея. Комуникирането на тази визия може да се окаже незадоволително, ако лидерът не си е осигурил пълната обвързаност на всички хора. Ако визията не се комуникира с достатъчно добър тон и грижа, засегнатите хора може да не се почувстват персонално въвлечени в тази мисия. 

    Коя според вас е най-голямата промяна в лидерството през последните 30 години?
    На база моя опит в няколко различни индустрии и производствени сфери забелязвам как през последните няколко години историческото пирамидално лидерство се заменя от плоско управление и повече работещи поведения в успешните компании. Мотивацията, заедно с човешките отношения, отново са на преден план. Индустриалните компании в момента обмислят как отново да върнат човека в играта и осъзнават, че неговите емоции биха могли да доведат до неочаквано изпълнение. 

    Какви ще са най-големите предизвикателства пред лидерството в следващите 10 години според Вас? Как лидерите могат да се подготвят за бъдещето?
    Лидерството се пренастройва от индивидуално към колективно и адаптивно лидерство. В зависимост от ситуацията, лидерството ще бъде в състояние да преминава от един човек към друг, или от един екип на друг. Емоционалната колективна интелигентност ще доведе до непредидимо лидерство. Мениджърите ще бъдат истинските мотиватори и главни действащи лица на промяната, която ще може да се адаптира към стратегията.

    От друга страна, лидерите ще трябва да работят повече от всякога върху себе си и върху способността си да се свързват и общуват с хората. Това ще е нужно, за да посрещнат и да бъдат напълно част от колективната емоционална интелигентност на екипа. 

    Считате ли, че хората, които спортуват, са по-мотивирани да разгръщат своя потенциал на работното си място? Може ли спортът да те направи по-успешен в кариерата?
    Спортът е истински инструмент за личностно развитие. Той е един много ефективен начин да се научим как да изразяваме себе си в заобикалящата ни среда, как да намерим баланс и как да си взаимодействаме с другите, за да постигнем възможно най-добър резултат. В повечето случаи хората избират доброволно да спортуват и те са лично мотивирани да го правят. От друга страна, нашият мозък обича да практикува, да учи и да използва отново уменията си във всяка ситуация. Според мен практикуването на спорт е добър начин да подобрим постиженията си в работата, ако и само ако човек прави съзнателна връзка между поведението си по време на почивка и по време на работа. Те са всъщност взаимно усилващи се, а не изключващи се. Ключът да бъдем по-успешни в работата, е да пресъздадем нагласата за забавление при постигането на резултати.

    Какво можем да правим всеки един ден, за да разгръщаме личния си потенциал и да постигаме повече? Как да мислим по-добре и по-мащабно с всеки изминал ден?
    Според мен постигането на върхови резултати е достижимо за повечето хора. То е неизменна част от нашето собствено поведение и начин на мислене. Оптимистичните хора виждат доброто, независимо как живеят. Вярно е и обратното. Това ни е заложено, но може да се промени, ако обучим мозъка си и пренастроим отношението си. 

    Ето два съвета, които могат да окажат положително въздействие върху нашия живот: гледайте на другите с великодушие във всяка ситуация и имайте повече вяра в себе си, като отчитате доброто, което постигате всеки ден. Положителните резултати идват от хармонията, която създаваме около себе си ден след ден. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 5 минути
    След Биткойн Халвинга: За какво да внимаваме
    Информация за потенциалните възможности и рискове дават от Binance
    преди 59 минути
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 2 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 19 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица