вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3785 прочитания

    Катерина Канелиду: Доверието не е нещо, което просто се случва

    За необходимостта да се делегира повече свобода на лидерите вижте какво сподели експертът по личностно развитие пред Economy.bg
    23 октомври 2017, 16:20 a+ a- a

    Все повече хора се обединяват около схващането, че лидерството е пътешествие, осеяно с много отговорности и неизвестни. Какво разграничава успешните водачи от останалите и как организациите могат да привлекат, развият и задържат лидерски талант? С тези въпроси се обърнахме към Катерина Канелиду.

    Тя е коуч, треньор и ментор-коуч с над 20 години опит в работата с екипи и индивидуални клиенти. В качеството си на коуч на лидери и висш мениджмънт, Катерина работи с лидери по цял свят, като ги подкрепя да превъзмогнат трудностите и да процъфтяват дори в най-суровите условия.  Основател е на 6StepsAhead, член на Международния фактултет на ICA и associated director в Пивомо. Заемала е ръководни позиции в международни и регионални коучинг общности и участва като keynote speaker в международни конференции по лидерство и коучинг.  От 2016 г. тя е съосновател на проекта CoachActivism - инициатива за насърчаване на активностите в отговор на глобалната бежанска криза.

    Свързахме се с Катерина Канелиду по повод нейното участие като гост-лектор на Националната конференция по лидерство и коучинг, която се проведе на 25 и 26 октомври в Captial Fort. Ето какво сподели тя пред екипа на Economy.bg:

    Катерина, работите с бизнес лидери от водещи компании. Какво разграничава успешните хора от останалите?
    Налага се нова парадигма на лидерство. Някога подценявани характеристики и набор от умения като емпатия, сега са необходими качества за всеки успешен лидер. Имала съм късмета да работя с топ професионалисти и макар всеки човек да е уникален, съм забелязала и някои качества, които те споделят. На първо място те проявяват искрена и дълбока загриженост. За организацията, за нейната визия и за хората. Интересува ги какви ценности и култура обслужват, за изграждането на какво бъдеще допринасят. Те имат усещането за значимост, неотложност и това ги мотивира, стимулира тяхната отдаденост. На второ място: кураж. Кураж да се вземат трудни решения, да се води чрез личен пример, да се покриват високи етични и морални стандарти дори когато това е трудно. Кураж да се слуша, да се самоанализира, да бъдеш смирен и уязвим. И на трето място – способност постоянно да учат нови неща и да се развиват.

    Кои фактори оказват най-голяма роля при задържането и развитието на лидерите в една организация по Ваши наблюдения?
    Доверие и постоянна подкрепа.

    Защо доверието е толкова важно?
    Вярвам, че доверието е катализатор. Без него не може да имаме успешно поемане на ръководството, нито здрава среда, стимулираща добрите резултати.

    Какъв е ефектът върху лидерите, когато не им се гласува достатъчно доверие?
    Лидерите се изправят пред тежки предизвикателства. Когато не им се гласува достатъчно доверие, рискуваме те да загубят своята мотивация или да се почувстват напълно изцедени, емоционално и ментално. Поражда се усещане за напрежение, провокира се токсично поведение. Когато хората се чувстват недооценени и когато не им се гласува доверие, за тях е много по-лесно да се оттеглят. Според Кристин Комафорд хората копнеят за безопасност, чувство за принадлежност и значимост. Създайте среда, където те се чувстват сигурни, където чувстват, че е тяхното място и знаят, че са важни. Доверието ще процъфтява, а също и иновацията и устойчивото развитие.

    Как изглежда бъдещето на коучинга?
    Според мен коучинг уменията ще станат присъщи на всички мениджъри, на всеки един човек, който ръководи хора. Така, както педагогиката е необходима на всеки един учител във формалната образователна система. Неврологията, теорията за развитието на индивида и филсоофията ще увеличат своето влияние и приноса си в нашата професия. Моето виждане е, че коучовете ще се превърнат в активни агенти, насърчаващи човечността. Тъй като нашият свят се характеризира с несигурност и резки промени, според мен коучовете ще започнат по-осъзнато да адресират проблемите, с които се сблъскват при работата си с лидери, организации и общности. Така ще възстановят смисленото и заслужаващото доверие лидерство, ще приемат дейна роля при изграждането на един по-устойчив свят.

    Кое е най-важното нещо, което бихте искали хората да научат от вашатa презентация по време на Националната конференция по лидерство и коучинг?
    Да направят доверието приоритет. Запомнете: доверието не е нещо, което просто се случва. Можем съзнателно и преднамерено да го градим, поддържаме и разширяваме. Дори да го възстановим. Както е казал Уолтър Андерсън – „Никога не сме толкова уязвими, колкото когато се доверяваме на някого, но парадоксално, ако не можем да се доверим, не можем да познаем любовта и радостта.“  В нашия случай като коучове – радостта от развитието на пълния потенциал на хората, с които работим.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 3 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 4 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 21 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 22 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС