вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8335 прочитания

    Страхът от провал - враг номер едно на иновациите

    09 октомври 2012, 15:17 a+ a- a

    За да открият нови подходи, възможности или бизнес модели, предприемачите преминават през поредица от грешки. Въпреки че това е общоизвестен факт, повечето хора всячески се опитват да избегнат „момента с неуспехите”. Tози техен страх от провал е основната пречка пред тяхната креативност. Екипът на Economy.bg реши да обобщи мненията на водещи психолози, консултанти и бизнесмени.

    Преди няколко години в свой експеримент учените от канадския университет Carleton University потвърждават хипотезата, че между страха от провал и склонността на човек да отлага своите действия във времето съществува пряка връзка. По думите на Джонатан Браун – професор по Психология в University of Washington, хората с ниска себеоценка са по-склонни да генерализират своите неуспехи и да стигат до извода, че са по-некомпетентни или по-малко интелигентни от останалите.

    Проблемът се корени не толкова в самия провал, колкото в асоциирания към него страх, смята известният консултант и предприемач Браян Трейси. „Именно страхът спира много хора да направят крачка напред в неизвестното. А когато ни е страх, че ще се провалим, често започваме да правим доста непродуктивни неща. Най-лошото е, че се предаваме предварително”, посочва той.

    Провалите на успелите

    „Провалът е само една възможност да започнеш отново, но с повече разум” е казал някога Хенри Форд. И личният му опит го потвърждава. Неговата първа компания Detroit Automobile Company преустановява своята дейност през 1901. Причината е недоволство на клиентите от високите цени и ниското качество.

    Чували ли сте за компанията Traf-O-Data? Това е първият значителен провал на Бил Гейтс. Компанията не успява да продаде своя продукт – компютърна програма, на щатските и местните власти, защото той се оказва прекалено „бъгав”.

    През 1985 Хауърд Шулц – човекът, който направи „Старбъкс” една от най-успешните компании, отваря свое кафене в Сиатъл, наречено „Il Gournale”. В това заведение се е пускала оперна музика, не е имало столове, а менютата са били на италиански. И все пак именно тази смела авантюра му позволява да събере достатъчно средства, така че впоследствие да закупи марката „Старбъкс”.

    Как компаниите окуражават служителите си да се справят със страха от провал

    Едва ли ще чуете за компания, която поне на думи да не иска от своите служители да бъдат инициативни и иновативни. Фирмите, в които осъзнават, че „следващото голямо нещо” идва след много „малки провали” и провеждат последователна политика в тази насока, обаче не са много.

    Голямата индийска компания Tata Group например раздава годишни награди за „най-добра провалила се идея”. Целта е да бъдат разпознати и оценени провалите, защото без тях е невъзможно да се постигне успех, посочват от ръководството на фирмата.

    В своя офис „Фейсбук” са разлепили надписи като „Свършената работа е по-добра от перфектната” и „Какво бихте направили, ако не ви беше страх?”.

    Ако погледнете живота на един от малкото станали супер успешни още приживе художници - Пабло Пикасо, ще забележите, че той постоянно е експериментирал. Веднъж усвоил дадена техника, художникът се впускал в търсене на ново предизвикателство. Той не се е притеснявал, че няма да бъде перфектен, а вие?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 3 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 4 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 21 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 22 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 22 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС