петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6796 прочитания

    Учени излекуваха диабет чрез диета

    Това заболяване се възприема като хронично, но учени установиха, че чрез загуба на тегло болестта може да бъде напълно излекувана
    15 декември 2015, 16:47 a+ a- a

    Учени от университета в Нюкасъл доказаха, че диабетът, заболяване често причинено от мазнини, натрупани в панкреаса и черния дроб, може да бъде буквално обърнато чрез загубата на само един грам от тези мазнини. Учените са установили, че всеки човек има собствена граница на поносимост на излишните килограми (персонален праг). Когато тя бъде прекрачена за всеки индивидуално, тогава се развива и заболяването диабет.

    Захарният диабет, често наричан само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, дължащо се на отслабена реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и др. системи. Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са: Захарен диабет тип 1 (дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин), Захарен диабет тип 2 (дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона) и гестационен (проявява се при бременност).

    Учените установили още, че щом тялото се върне към количество излишни килограми, с които може да се справи само, тогава и диабетът изчезва.

    Тези изводи са направени въз основа на изследване, направено с помощта на 18 души, които страдали от затлъстяване и диабет тип 2. Те били подложени на операция за поставяне на стомашна лента (която пристяга стомаха, като по този начин намалява неговия обем), както и на строг хранителен режим в продължение на 8 седмици.

    По време на експеримента участниците, които са на възраст между 25 и 65 години, са загубили средно около 13% от телесната си маса. По-важното, те са „свалили“ 0,6 грама мазнини от своя панкреас, което е позволило органът да възстанови нормалното производство на инсулин в организма. Всички участници са били излекувани от заболяването си.

    В момента университетът подготвя нов експеримент с помощта на Университета в Глазгоу, в който трябва да участват 200 души, за да се види дали резултатите ще се повторят, както и дали загубата на тегло може да бъде задържана в продължение на две години.

    „Ако ме попитате колко трябва да отслабна, за да се излекувам от диабета, отговорът е 1 грам. Но този грам трябва да се махне от Вашия панкреас. В момента единственият начин това да стане е чрез ограничаване на калориите по всякакъв възможен начин – диета или операция“, разказва проф. Рой Тейлър от университета в Нюкасъл.

    Любопитното в изследването е, че то е установило, че независимо колко килограма тежите в момента и колко общо отслабвате, критичният фактор е именно този 1 грам, свален от панкреаса. Щом той бъде премахнат, диабетът изчезва, обяснява още проф. Тейлър пред британския Telegraph.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 4 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 5 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate