петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2377 прочитания

    МВФ предупреди за „несигурна“ икономическа перспектива в световен мащаб

    Реформите в САЩ и Китай създават приливи и отливи в световната икономика, но са „здравословни“, заяви Кристин Лагард
    02 октомври 2015, 11:45 a+ a- a

    Управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристин Лагард предупреди, че светът е изправен пред „несигурна“ икономическа обстановка. Седмица преди фондът на публикува своята глобална икономическа прогноза Лагард призова политиците да провеждат ясни политики, които да се справят с текущите предизвикателства. Според нея международното сътрудничество ще изиграе решаваща роля при справяне с икономическите предизвикателства в глобален мащаб.

    Глобалната несигурност идва от няколко основни фактора – вероятността САЩ да вдигнат лихвените проценти, забавянето на китайската икономика, рязък спад в растежа на световната търговия, както и резкият спад в цените на суровините, обясни тя.

    Заедно с конфликтите и принудителната миграция, всичко това има и „човешка цена“ - над 200 млн. души по света са безработни, неравенството при доходите се увеличава, а жените продължават да са в неравностойно положение по отношение и на заплащането и на възможностите за работа, подчерта Кристин Лагард.

    Тя прогнозира, че икономическият растеж през 2015 най-вероятно ще е по-слаб спрямо 2014, а през 2016 най-вероятно ще е съвсем „скромен“. „Добрата“ новина е скромният ръст при развитите икономики, а „лошата“ - вероятността развиващите се да отчетат 5-та поредна година на спад в икономическия растеж. В крайна сметка резултатът от всичко това е „разочароващ и неравномерен глобален икономически растеж“, заяви още Лагард.

    Според нея това е резултат от „големи икономически промени“, като преминаването на Китай към нов модел на растежа и нормализирането в монетарната политика на САЩ. Въпреки че тези реформи водят до приливи и отливи в световната икономика, тя ги определи като „необходими и здравословни“ - „те са добри за Китай, те са добри за САЩ и добри за света. Предизвикателството е да се справим с тях възможно най-ефективно и плавно“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 41 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits