петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16108 прочитания

    Великобритания реши: Напуска ЕС

    Паундът падна до най-ниското си ниво от 1985 насам
    24 юни 2016, 08:47 a+ a- a

    Великобритания гласува с 51,8% за напускане на ЕС и 48,2% за оставане в съюза. Решението бе взето на исторически референдум след 43 години като страна-член на ЕС, съобщава BBC. В Лондон и Шотландия вотът е бил за оставане в ЕС. Уелс и по-голямата част от страната извън Лондон са гласували за Брекзит.

    Паундът е паднал до най-ниското си ниво спрямо американския долар от 1985 насам.

    Данните показват, че избирателната активност на референдума е била 71,8%, което означава, че гласа си са дали над 30 милиона души. Това е и най-високата избирателна активност в страната от 1992 година насам.

    Според Джон МакДонъл от партията на Труда британската централна банка трябва да се намеси, за да стабилизира лирата, тъй като стойността ѝ е паднала с 3% в момента, в който са излезли първите резултати в полза на напускане на ЕС и общо 6,5% спрямо еврото.

    Данните показват дълбоката социална и културна пропаст между Лондон и останалата част от страната, коментира BBC.

    Великобритания ще е първата държава, която ще напусне ЕС, откакто той е сформиран в този му вид. Напускането обаче няма да стане мигновено -процесът ще отнеме минимум 2 години, като защитниците на Брексит предлагат напускането да не се случва преди 2020, когато са следващите парламентарни избори на Острова.

    Сега премиерът Дейвид Камерън трябва да реши кога да задейства член 50 от Лисабонския договор, който ще позволи на страната да напусне ЕС в рамките на 2 години. Лондон ще трябва да предоговори търговските си отношения със страните-членки на ЕС и да коригира договорите с тези извън съюза. Освен това предстои дълъг и сложен процес по „откачане“ на английското от европейското законодателство при положение, че процесът по сближаване на правните рамки е продължил над 40 години. Кабинетът тепърва ще трябва да реши кои европейски закони ще премахне и кои ще запази.

    Тъй като референдумът във Великобритания не е обвързващ, тоест резултатите от него не са задължителни за прилагане от държавата, британският парламент ще трябва да гласува и одобри излизането на страната от Европейския съюз.

    Повторно присъединяване към блока може да се случи само след съгласие на всички страни-членки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 34 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits