петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2475 прочитания

    Европейският парламент ратифицира Парижкото споразумение за климата

    Така то ще влезе в сила преди Конференцията за климатичните промени КОП 22 в Маракеш
    05 октомври 2016, 08:56 a+ a- a

    Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, първото в историята универсално, законно обвързващо глобално климатично споразумение, ще влезе в сила следващия месец. Това ще стане, след като необходимите условия бяха изпълнени по-рано от очакваното благодарение на ратифицирането от Европейския парламент (ЕП) за Европейския съюз в исторически вот във вторник.

    Седем са държавите членки, които вече са завършили националните си процедури по ратификация. Това са Унгария, Франция, Словакия, Австрия, Малта, Португалия и Германия. Те отговарят общо за 5% от глобалните вредни емисии. До момента 62 страни, отговарящи за 51.89% от емисиите са депозирали в ООН своя инструмент за ратифициране. Европейският съюз е отговорен за около 12% от глобалните емисии на парникови газове.

    ЕС също така ще се присъедини към САЩ, Китай, Индия и други основни страни и големи източници на парникови газове по време на среща на страните по парижкото споразумение през ноември в Маракеш (7-18 ноември 2016).

    ЕП даде своето съгласие с ратифицирането от ЕС на споразумението с 610 гласа „за“, 38 гласа „против“ и 31 въздържали се.

    За да влезе в сила споразумението, е необходима ратификацията от най-малко 55 страни по Конвенцията, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове. Докато първото условие вече е изпълнено, с ратифицирането от страна на ЕП се изпълнява и второто, с което споразумението влиза в сила.

    Следващи стъпки
    След като ЕП даде своето съгласие, Съветът може официално да приеме Решение чрез спешната писмена процедура, за да може ЕС заедно със седемте държави членки, които вече са завършили процеса на ратификация, да депозира инструментите за ратификация в щабквартирата на ООН в Ню Йорк в петък, 7 октомври.

    В четвъртък (6 октомври) евродепутатите ще гласуват и резолюция, излагаща техните приоритети за следващия кръг преговори, който започва през ноември в Маракеш и ще се концентрира върху разпределението на усилията между страните с цел постигане на целите от Париж.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 6 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 8 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години