петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    904 прочитания

    ЕС: Страните членки да са запълнили на 80% газовите хранилищата до 1 ноември

    Новите правила за съхранението на газ целят укрепване на сигурността на енергийните доставки на ЕС заради войната в Украйна
    27 юни 2022, 16:49 a+ a- a

    Подземните газохранилища на територията на държавите членки на ЕС трябва да бъдат запълнени най-малко до 80% от капацитета си до 1 ноември и до 90% преди началото на следващите зимни периоди. Това приеха министрите на енергетиката на страните от ЕС. Като цяло Съюзът ще се опита съвместно да постигне ниво на запълване, което да съответства на 85% от общия за ЕС капацитет за подземно съхранение на газ през 2022.

    Новите правила трябва да гарантират, че въпреки смущенията на пазара на газ, капацитетът за съхранение на газ в ЕС ще бъде запълнен преди зимния сезон и може да бъде споделян между държавите членки в дух на солидарност. Това е важна стъпка към укрепване на сигурността на енергийните доставки на Европейския съюз в контекста на войната в Украйна.

    "Благодарение на преговорите, проведени за по-малко от два месеца, Съюзът вече разполага с инструмент, който изисква от всяка държава членка да осигури до зимния сезон достатъчно запаси от газ и да улесни споделянето им между държавите. Приветствам този много оперативен регламент, който в известния ни международен контекст дава възможност за укрепване на европейската енергийна устойчивост и на практическата солидарност между държавите членки", коментира Аньес Пание-Рюнаше, фернски министър на енергийния преход.

    Газохранилищата вече ще се считат за критична инфраструктура и всички оператори на системи за съхранение в ЕС ще трябва да бъдат сертифицирани отново, за да се намалят рисковете от външна намеса.

    Тъй като капацитетът за съхранение на газ и националните обстоятелства се различават значително, държавите членки ще могат, в зависимост от обстоятелствата, да постигнат частично целите за попълване на запасите, като включат запаси от втечнен природен газ или алтернативни горива.

    За да се вземе предвид положението на държавите членки с много голям капацитет за съхранение по отношение на националното им потребление на газ, задължението за попълване на подземните газохранилища ще бъде ограничено до 35% от средното годишно потребление на газ на държавите членки през последните пет години.

    Някои държави членки не разполагат със съоръжения за съхранение на своя територия, така че регламентът предвижда тези държави членки да съхраняват 15% от годишното си национално потребление на газ в запаси, намиращи се в други държави членки, така че да имат достъп до запасите от газ, съхранявани в други държави членки. Този механизъм ще повиши тяхната сигурност на доставките на газ, като същевременно ще разпредели финансовата тежест, свързана със запълването на капацитета на Съюза за съхранение на газ.

    Срокът за задълженията за запълване на капацитета на газохранилищата изтича на 31 декември 2025 г., а задълженията за сертифициране на операторите на газохранилища ще продължат да се прилагат и след тази дата.

    В регламента се предвижда да се даде дерогация на Кипър, Малта и Ирландия, доколкото те не са пряко свързани с газовата система на други държави членки. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate