неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2365 прочитания

    ЕК започна наказателна процедура срещу България заради КТБ

    Европейският банков надзор също разследва страната ни, а основните притеснения са свързани с нарушения по директивата за гарантиране на депозитите
    25 септември 2014, 14:20 a+ a- a

    Европейската комисия /ЕК/ открива процедура за нарушение срещу България за неправилното транспониране на Директивата относно схемите за гарантиране на депозити, както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали. Комисията очаква да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право.

    ЕК е изпратила официално уведомително писмо до България, което е първият официален етап на процедурите за нарушение. Крайният срок за отговор от страна на България е 15 октомври 2014.

    Според Комисията националните органи са длъжни да прилагат Директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право, като припомня, че правото на ЕС има преимущество пред националното право. В същото време от Ек отбелязват, че КАТ и ТБ Виктория са поставени под специален надзор с пълно преустановяване на плащанията, когато и частичното такова е възможно.

    Българската схема за гарантиране на депозити понастоящем не изплаща вземанията на вложителите в двете банки в предвидения срок в Директивата относно схемите за гарантиране на депозити. И двете банки са затворени от втората половина на юни. Вложителите нямат достъп до парите си от три месеца. Съгласно решение на БНБ от 16 септември 2014 няма да се вземе никакво решение преди края на ноември.

    В становището на ЕК се казва още: "Като се имат предвид тежките последици за домакинствата и дружествата, службите на Комисията поддържаха тесен контакт с българските власти през последните няколко седмици, за да помогнат за намирането на подходящо решение. Настоящото положение може да подкопае общественото доверие в схемата за гарантиране на депозити в България."

    Европейският банков надзор /European banking authority - EBA/ е започнал разследване срещу България по подозрения в нарушаване правилата на ЕС. Разследването е свързано с подозрения за нарушаване на европейската Директива за гарантиране на депозитите в случая с поставянето на КТБ под специален надзор.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години