неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1874 прочитания

    БНБ удължи срока на специален надзор за КТБ и ТБ Виктория

    Така специалният надзор на КТБ продължава до 20 ноември, а на ТБ Виктория до 22 ноември
    17 септември 2014, 08:47 a+ a- a

    Управителния съвет на Българската народна банка /БНБ/ е взел решение да удължи срока на специален надзор за КТБ АД и ТБ Виктория ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември, съобщиха от централната банка.

    В периода от 28 октомври 2014 - 20 ноември 2014 ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение с конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на  база резултата от оценката за състоянието на КТБ и докладваното съотношение за капиталова адекватност.

    Според БНБ в момента продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6.228 млрд. лв. към септември 2014, а за ТБ Виктория възлизат на 285.786 млн. лв.

    Независимо от факта, че оценката на активите и надзорните отчети на ТБ Виктория показват, че към тя посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, банката не може да получи държавна помощ, тъй като при разрешаването на такава помощ от Генерална дирекция Конкурентоспособност“ на Европейската комисия ТБ Виктория, трябва да се разглежда като част от групата на КТБ и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло.

    На този етап, предвид неяснотата по отношение на капиталовата адекватност на КТБ АД не може да се докаже пред ЕК, че групата КТБ има достатъчно ниво на капиталова адекватност за кандидатстване за държавна помощ.

    Към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ Виктория е продажба на неликвидни активи – портфейл от кредити. Затова БНБ е упълномощила квесторите на банката да задвижат процедурата по организиране на търга за продажбата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 дни
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 дни
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ