събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3828 прочитания

    Социалното министерство представи предложението за еднодневен трудов договор

    Подобен тип договори се въвеждат за първи път в българското законодателство, очаква се те да легализират работата на сезонните работници
    24 април 2015, 09:48 a+ a- a

    Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин представи официално предложението си за въвеждане на еднодневен трудов договор. Първоначално договорите ще бъдат прилагани в сезонната селскостопанска работа, като планът е при успех да бъдат използвани и в други сектори с кампанийна заетост.

    С предложението за пръв път у нас ще бъде въведен в практиката и законодателството еднодневният трудов договор. Очаква се с него да се реши един от сериозните проблеми в селскостопанския сектор, свързан с легализирането на работата на сезонните работници.

    Трудовите договори ще съдържат данни за страните, месторабота, длъжност, трудовото възнаграждение, дата на изпълнение, начало и край на 8-часовия работен ден. Възнаграждението ще се изплаща лично на работника срещу разписка. За тези договори няма да има длъжностна характеристика и няма да се издава заповед за прекратяване.

    Предвижда се издаването на наредба на министъра на труда и социалната политика, която установява начина на закупуване на трудовите договори от работодателите. Те ще се купуват от упълномощени лица в системата на Главната инспекция по труда (ГИТ) срещу представен документ от земеделския стопанин за авансово заплатени осигурителни вноски към Националната агенция за приходите. След това ГИТ ще издаде съответния брой разпечатани определен брой екземпляри на трудов договор. Длъжностното лице ще поставя подпис и печат на екземплярите и ще ги вписва в специално създаден за това регистър.

    В Кодекса за социално осигуряване се създава нова категория осигурени лица. Лицата, работещи на еднодневни договори, ще бъдат осигурявани за фондове „Пенсии“ и „Трудова злополука и професионална болест“ и ще им бъде внасяна здравна осигуровка.

    Осигуряването за пенсия за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за трудова злополука и професионална болест дава право на осигурителен стаж при пенсиониране и на парично обезщетение при настъпване трудова злополука и професионална болест до 90 дни след изтичане на договора.

    Работещите на новите трудови договори няма да бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица, които получават. Те ще запазят и правото си на енергийно подпомагане. Хората на социално подпомагане, които ще работят по еднодневни трудови договори, ще бъдат освободени от задължението да полагат 14 дни общественополезен труд.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19