събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5430 прочитания

    Министър Калфин предлага въвеждане на 5-часов работен ден

    Гъвкавото работно време и увеличаването на отпуска по майчинство са сред мерките за стимулиране раждаемостта при работещи родители
    28 април 2015, 11:09 a+ a- a

    Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин представи предложение за промени в Кодекса на труда. Те имат за цел да стимулират раждаемостта при работещи родители. Промените касаят гъвкавото работно време и увеличаването на отпуска по майчинство за многодетни работещи родители.

    Новостта при гъвкавото работно време е въвеждането на 5-часов работен ден. Това са минималният брой часове, които работодателят изисква от работника задължително да присъства на работното си място. Останалата част от работното време работникът или служителят планира сам. Необходимо ще е в края на всяка работна седмица да са налице 40 изработени часа, както е в момента.

    „В момента има възможност за гъвкаво работно време, но има ограничения от това, че всеки трябва да предупреди работодателя и да си установи работно време в рамките на плюс-минус два часа всеки ден от установеното работно време“, каза министър Калфин. Той разясни идеята - в някои от дните работникът да може да присъства на работното място минималното определено време като има грижата в определени рамки да си отработи пълното седмично работно време.

    „Тази практика е широко разпространена в Европейските институции, като разбира се, това може да става със съгласието на работодателя и само там, където производствения процес го позволява. Когато има извънредни обстоятелства, работодателят ще запази възможността да изисква от работещия да присъства на работното си място и извън посочените няколко задължителни дневни часове“, подчерта още той.

    Предложението за право на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст, независимо от поредността на детето, цели уеднаквяване продължителността на отпуска за майчинство за четвърто и следващо дете с този за първо, второ и трето дете. В резултат от предложената промяна правото на платен отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете ще бъде в размер на две години, а не на година и половина, както досега. Поради това отпада необходимостта от 6-те месеца неплатен отпуск, на който имаха право такива майки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19