неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2918 прочитания

    Денят на свобода от правителството – 2 май

    В последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на дните, които работим за държавата, и устойчиво наличие на дни, които остават за отработване, отчитат от ИПИ
    04 май 2015, 09:08 a+ a- a

    През 2015 денят на свобода от правителството е 2 май. Това е денят, до който работим, за да си платим данъците към държавата, уточняват от Института за пазарна икономика. Образно казано, това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. У нас денят е известен като „Ден на свобода от правителството“ , а по-света е известна като Tax Freedom Day.

    Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени” от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015.

    През 2015 българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2015). Следователно през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв.

    Данъчната тежест в България е различна за отделните хора, като голямата тежест пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци – те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи. За тези българи, които могат да бъдат определени като „средна класа”, денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна, за българите, които не работят или просто работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано.

    Най-много дни тази година ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни, 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 8 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси.

    През последните 5-6 години, тоест след настъпването на кризата през 2009, нито един данък в страната не е бил намален. Напротив, данъчната тежест се увеличава чрез въвеждане на нови данъци (като данък „лихва“), покачване на акцизи и нарастване на осигурителната тежест (чрез по-високи осигурителни прагове). На фона на тези лоши новини за родния данъкоплатец, държавата трупа големи дефицити и губи инвестиционния си кредитен рейтинг. Според изчисленията на ИПИ в периода 2014-2015 държавата ще натрупа дефицити за близо 5,5 млрд. лв., което означава 25 дни за отработване. В периода 2013-2015 има едновременно лек ръст на дните, които работим за държавата, и устойчиво наличие на дни, които остават за отработване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19