петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9233 прочитания

    Вижте какво представлява проектът „Мтел еко грант“

    За проекта, който спечели трето място в категорията „Инвеститор в околната среда”, разказва Илияна Захариева - директор „Корпоративни комуникации” на „Мобилтел”
    28 май 2015, 18:10 a+ a- a

    Вижте видео от награждаването на „Мобилтел” от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2014

    През 2015 Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) връчи за 12-та година Наградите за отговорен бизнес. Целта на конкурса е да популяризира дейностите на компаниите с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност в България и да насърчат останалите фирми да развиват активна социална политика.

    В  Economy.bg отново ще ви представим всички инициативи, които бяха отличени с награда в конкурса. Ще разкажем за проектите, как са били реализирани и какви резултати са постигнали, за да могат повече хора да се запознаят с инициативите, които реализират компаниите в България, като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

    Илияна Захариева - директор „Корпоративни комуникации” на „Мобилтел”

    В категорията „Инвеститор в околната среда” третото място бе отредено на „Мобилтел” за проекта „Мтел еко грант”. Какво представлява той разказва Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации” на „Мобилтел”. 

    Име на проекта:  „Мтел еко грант”

    Какво представлява и какви са целите му?
    „Мтел еко грант” е ежегодна дарителска програма, която финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията, за които осигуряването на финансиране е по-трудно. Програмата се провежда, за да спомогне за опазването на околната среда и запазване биоразнообразието в българската природа. „Мтел еко грант“ функционира седем поредни години и през тях е спомогнала за опазването на екологията в България с редица иновативни дейности, които могат да бъдат подробно разгледани на нашия сайт.

    Как беше реализиран и какви резултати постигна? 
    През 2014 се реализира шестото издание на програмата, в рамките на което финансиране получиха пет екопроекта. Ето и постигнатите резултати:

    Сдружение „Щастливеца”
    В софийския квартал „Витоша” е създадена демострационна пермакултурна градина като алтернатива за градския начин на живот. В нея работиха 25 постоянни доброволци, а общо 150 човека участваха в обучения по пермакултура и работилници за изграждане на спирала за подправки и билки, пространство за отглеждане на гъби и компостиране, хотел за полезни насекоми.




    Сдружение за дива природа „Балкани”
    С цел намаляване заплитанията и смъртността на делфини в рибарски съоръжения след проучване сред рибарите бяха подбрани две двойки даляни до нос Калиакра и Каварна, на които през пролетта ще се инсталират 30 акустични репелентни устройства като единственото решение на проблема.

    Национална асоциация на ресурсните учители – Стара Загора
    Създадена е биоградина на площ 350-400 кв.м. с биосемена и разсади 16 вида зеленчуци и 4 подправки, които дадоха добра реколта. Участваха 33 деца със специални образователни потребности и 10 доброволци – ученици и възрастни. Децата преминаха и адаптирано обучение за биоземеделие. 

    Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)
    Разработено е първото за България мобилно приложение SmartBirdsPro за професионално събиране на биологични данни за птици, влечуги, земноводни и бозайници. Актуализирано е приложението за любители SmartBirds с пълна английска версия на определителя, нови снимки за част от видовете птици и зони от Натура 2000. Обучени са доброволците на БДЗП и групите от поддръжници за ползване на приложението. 

    Любителското приложение SmartBirds беше избрано за българската номинация за международна награда в категорията „Околна среда“ на World Summit Award Mobile (WSA-Mobile) за най-добрите приложения, които се създават в световен мащаб. WSA-Mobile е глобална инициатива, която селектира и насърчава най-добрите, иновативни и креативни мобилни приложения в сътрудничество със Световния форум за информационното общество към ООН. Това беше отразено и в много електронни и печатни медии, до които новината беше разпространена. Приложението беше високо оценено и в национална класация на HiComm.

    Природозащитно сдружение „Биосфера” – Хасково
    С цел повишаване информираността за природозащитния статус на два вида застрашени сухоземни костенурки са посетени 103 населени места в Източните Родопи за разпространение на плакати и стикери. След общо 12 презентации пред общо 275 ученици децата са демонстрирали повишени познания по темата.

    Как се отнесоха към проекта служителите на компанията?
    Служителите на „Мтел” участват в доброволчески дни и подпомагат реализирането на проектите със своя труд.

    Какви ресурси бяха вложени?
    Стойността на програмата е 50 000 лева, които са разпределени за реализацията на проектите.

    Защо корпоративната социална отговорност е важна за компанията?
    Нашето разбиране и стремеж е компанията ни да е добър гражданин. А какво е да си добър гражданин? Да спазваш обществения ред, да си плащаш данъците, да не пречиш на съседите, но и да живееш с определени ценности. И ако те ти подсказват, че трябва да помогнеш, за да не си сам, ти си създаваш свои вътрешни правила на поведение. И ги следваш. Същото е и с компаниите.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 16 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 19 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 20 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 22 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19