петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2622 прочитания

    Президентът внесе предложение за провеждане на национален референдум

    Държавният глава предлага допитването за изборните права на българските граждани да се проведе паралелно с местните избори на 25 октомври
    04 юни 2015, 09:07 a+ a- a

    Президентът Росен Плевнелиев внесе в Народното събрание предложение за провеждане на национален референдум по основни принципи, свързани с изборните права на българските граждани, едновременно с местните избори на 25 октомври 2015, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

    След проведени консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции държавният глава отново предлага народните представители да вземат решение за насрочване на национален референдум със следните три въпроса:
    1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
    2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
    3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

    Президентът счита, че въвеждането на смесена избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната система и намалява техните недостатъци. „Като държавен глава заставам категорично зад многопартийната политическа система, която е едно от най-ценните постижения на нашия преход и в никакъв случай не бива да бъде отричана. Същевременно чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности“, заявява президентът в мотивите си към предложението до народните представители.

    По отношение на въпроса дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и националните референдуми президентът Росен Плевнелиев посочва, че така участие в избори и национални референдуми ще вземат и сънародниците ни, които по една или друга причина са се отчуждили от политическия живот. Освен това „колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите“. Задължителното гласуване също така ще противодейства на порочните практики за корпоративен, манипулиран или купен вот.

    Във връзка с въпроса дали да бъде въведена възможност за гласуване дистанционно по електронен път на изборите и референдумите, президентът се обръща с призив за въвеждане на дистанционно електронно гласуване при съобразяване с изискванията на Конституцията. Според него този начин за гласуване ще доведе до по-висока избирателна активност.

    В мотивите си държавният глава отбелязва, че общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на основни принципни положения. „Инициирайки допитване до народа, искрено се надявам да дадем път на референдумите и за в бъдеще, защото от всеки един от нас зависи да бъде активен, да има мнение и позиция как да подобрим демокрацията в България. Отговорност на народните представители е да създадат работещи законодателни решения след произнасянето на суверена“, заявява държавният глава.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 21 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 23 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19