петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6452 прочитания

    Gebrüder Weiss: Очакваме до 10 години да увеличим броя на служителите си в България до 200

    Изпълнителният директор на австрийската компания Волфганг Нийснер пред Economy.bg
    04 юни 2015, 13:53 a+ a- a

    Базираната в Австрия транспортна и логистична компания Gebrüder Weiss откри нов български клон близо до София, в с. Мусачево (община Елин Пелин). По думите на регионалния ръководител за Югоизточна Европа Томас Мозер новият терминал в Елин Пелин ще служи като централен хъб за региона на Балканите, както и в посока Централна Азия. „Освен идеалното от транспортна гледна точка местоположение, той предлага преди всичко повече място за логистичния бизнес и ще подкрепи по-нататъшната ни експанзия в тези региони”, подчерта Мозер. В новото строителство, което заменя досегашната база в София, са инвестирани повече от 10 млн. евро.
    Новият логистичен център включва логистични високостелажни складове (6000 m²), крос-докинг зона (1880 m²) и офиси (1300 m²). Съществуват възможности за допълнително строителство и разширяване на терминала през следващите години. От компанията не изключват вероятността в бъдеще да изградят още една база у нас, която да разполага и с железопътна връзка.
    С приключването на строителството броят на служителите на Gebrüder Weiss у нас е нараснал от 60 до почти 90. Българската база се използва като регионален дистрибуционен център преди всичко от международни и местни клиенти от машинния и високотехнологичния бранш. През миналата година броят на превозените и обработени пратки се е увеличил с 35%.
    Gebrüder Weiss развива дейност в България от 1993. Предишната база в София е построена през 2003 и впоследствие продадена. У нас компанията генерира 70% от оборота си от национални и международни сухоземни превози. Складовата логистика и превозите по море и въздух също увеличават значението си през последните три до пет години. Още преди завършването на новия терминал в Елин Пелин клонът в София действа като платформа за групажни превози за Туркменистан. В момента компанията планира директни превози към своите клонове в Турция, Грузия и разработва транспортни решения за други централноазиатски държави.
    С повече от 6000 служители, 150 офиса и годишен оборот от над 1 млрд. евро (2014) Gebrüder Weiss се нарежда сред водещите фирми за логистика и транспорт в Европа.

    От 1999 Волфганг Нийснер e част от управителния съвет на Gebrüder Weiss, а от 2005 заема позицията на главен изпълнителен директор. Има MBA от Виенски икономически университет. Завършва Senior Executive Program в Колумбийския Университет в Ню Йорк.

    Economy.bg попита Волфганг Нийснер за плановете за новата база у нас и за перспективите за разрастване.

    За новата инвестиция у нас

    Г-н Нийснер, Gebrüder Weiss откри нов логистичен център в България. Каква е целта на новата инвестиция?
    Gebrüder Weiss има относително дълга история в България. Целта, която си поставяме с новия логистичен център, е да създадем нужната инфраструктура в България и в частност в София, за да може организацията тук да обслужва по подходящ начин клиентите си и тези на концерна.

    На колко възлиза инвестицията в базата?
    Инвестицията към момента възлиза на около 10 млн. евро.

    Планирате ли да увеличите броя на служителите си?
    Разглеждам днешната фаза с откриването на базата в Мусачево като началото на по-нататъшно развитие. Това означава, че в обозримо бъдеще този терминал ще бъде разширен. Ще бъде увеличен и броят на служителите.

    С колко ще бъдат увеличени служителите?
    Трудно е да се прогнозира. Зависи от това, как нашият продукт се приема на пазара. Но аз съм оптимист и вярвам, че нещата ще се развият бързо. Очаквам, че в рамките на 10 години днешният капацитет на терминала ще бъде удвоен и в този център ще работят общо 200 служители.

    Планирате ли да откриете терминали и в други региони на България?
    Много пъти сме обмисляли тази възможност с г-жа Григорова (бел. ред.: Мариета Григорова, управител на Gebrüder Weiss в България) Обсъждали сме вариант за база в Пловдив, Варна или Бургас. Смятам, че с течение на времето можем да изградим по-гъста мрежа от филиали в България.

    Кои страни и региони ще обслужва новата база?

    Кои страни или региони ще обслужвате от новата база?
    Наблюдаваме засилен трафик на товари в посока запад и юг. На запад означава в посока Унгария, Австрия и по-нататък. Има и трафик в посока Сърбия, Македония, Черна гора, Хърватия, т.е. Западните Балкани. В този смисъл България може да изпълнява важна роля при южните превозите през пристанище Пирея в Гърция и дистрибутирани от София в различни посоки. Източната перспектива включва Турция, Грузия, Централна Азия. Според мен има добри шансове през България да се изгради гъста европейска мрежа от маршрути за превози на товари.

    Какво е мястото на българската организация в глобалната стратегия на Gebrüder Weiss?
    Мястото на българската организация е важно особено с оглед на ролята на страната като централен хъб за региона на Югоизточна Европа и в посока Централна Азия. Геостратегическото положение на София е превъзходно и затова считам, че има добри възможности за засилване на активността в бъдеще в Черноморския регион и в посока Близък Изток. Защото в тази посока България има добри традиции.

    Може ли България да служи като мост за вас между Европа и Азия?
    Искаме България да е мост между Западна Европа, Черноморски регион, включително Кавказ и Централна Азия – от Туркменистан до Казахстан. Трябва обаче да сме наясно, че това изисква известно време и съответната експертиза. Със сигурност ще направим необходимото, за да може тази възможност да е на разположение на клиентите ни.
    Много зависи, разбира се, от цялостна политическа обстановка, която в Черноморския регион и региона на Централна Азия понякога е малко несигурна, но също така и от състоянието на световната икономика.

    За инвестиционния климат у нас

    Gebrüder Weiss присъства в България от повече от 20 години. Какво се промени за вас през този период?
    Всичко. Спомням си първото ми посещение тук. Фирмата тук се казваше „Карголог”. По-късно ние я придобихме и от нея произлезе Gebrüder Weiss България. „Карголог” беше много малка фирма, но с изключителни служители. Мариета Григорова е с нас още оттогава. След придобиването и преименуването на компанията преминахме през различни етапи. Знаете, имахме друга база в София. Постигаме чудесни резултати тук и можем да кажем, че Мусачево е върховият пункт в това развитие. Надявам се развитието ни тук да продължи така добре.

    Как оценявате инвестиционния климат в България?
    Както в много европейски страни, и тук в момента е трудно. Австрия също не е изключение. В Европа има различни проблемни области. Икономиката в някои отделни страни започва да се подобрява, но като цяло икономическото положение в Европа не е особено задоволително в сравнение с Америка и голяма част от Азия. Това означава, че България и като цяло Европа трябва да предприеме мерки, за да стане отново глобално конкурентоспособна. Това включва подобряване на образованието и производителността. Важно е също сделките да се улесняват, а не да се затрудняват. Трябва да положим повече усилия, за да направим Европа по-привлекателно място за инвестиции.

    Конкретно у нас как оценявате инвестиционния климат?
    Gebrüder Weiss няма лош опит в България. Разбира се, ще е добре, ако перспективите, които България имаше и все още има, се реализират. Говоря конкретно за правната сигурност, удовлетвореността на инвеститорите, иновациите. Шансовете според мен са добри, тъй като България има добре образовани граждани, конкурентно ниво на заплащане, изгодни терени и ниски данъци. Предпоставките са налице. Нужни са повече усилия, за да се задвижи този механизъм.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 1 ден
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19