сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8299 прочитания

    Как може да спечелите стипендия от Jobs.bg за ЕМВА и МВА програма в Cotrugli Business School?

    Повече за университета, какви са условията и как ще бъдат избрани победителите, разказва Ведран Глогович - Advisory Services Director в COTRUGLI Business School
    06 март 2012, 15:03 a+ a- a

    JOBS.bg и Cotrugli Business School обявяват конкурс за 12 стипендии за Еxecutive МВА и МВА на обща стойност 105 000 евро. Шест стипендии ще бъдат присъдени за Executive MBA програмата – една пълна (18 000 евро) и пет частични (по 9 000 евро). Една пълна (12 000 евро) и пет частични (по 6 000 евро) стипендии са предвидени и за MBA програмата.

    Онлайн кандидатстването ще продължи до 11 април 2012. До 16 април ще бъдат уведомени кандидатите, които ще бъдат включени във финалния подбор. Финалът ще се проведе на 21 и 22 април в София и ще включва индивидуални тестове и групови задачи.

    Повече за условията на конкурса и как ще бъдат избрани победителите, разказва Ведран Глогович  - Advisory Services Director в COTRUGLI Business School

     
    Г-н Глогович, Разкажете ни за COTRUGLI Business School. Кога е основан университетът и  специализиран ли е в определени области?

    COTRUGLI Business School  e международно признато бизнес училище,специализирано в обучението на висш и среден мениджмънт. Училището е основано преди 9 години и към момента оперира в седем държави в Европа – Хърватска, Сърбия, Словения, България, Македония, Босна и Херцеговина и Румъния. Програмите МВА и Еxecutive  МВА (ЕМВА) имат международна акредитация. Портфолиото ни от услуги включва още вътрешнофирмени обучения, оценяване, консултиране. Имаме кампуси в Загреб и Белград, както и офиси в Любляна и София. Гордеем се, че мрежата ни от доволни клиенти се увеличава и към момента имаме повече от 10 000 бизнес лидери, които са били част от нашите образователни инициативи. Международната акредитация АМВА, която получихме преди три години, е най-голямото и независимо доказателство за качеството и високи образователни стандарти, които прилагаме.
    COTRUGLI Business School стартира и редица социално отговорни кампании, които целят развитието на региона на Югоизточна Европа и развитието на социално отговорни лидери, които ще бъдат инициатори на позитивни промени както в своите семейства, така и в организациите, в които работят и обществото като цяло.  Възможностите за получаване на стипендия за EМВА и МВА е чудесен пример за това. Тук е мястото да спомена, че училището е кръстено на Benedetto Cotrugli – дипломат и търговец от Дубровник, живял през ХV век. Той е първият, който измисля двойното счетоводство, но по-важното е, че е първият в историята, който твърди, че печалбата не е основната цел на бизнеса, а логично следствие от развитието на устойчив бизнес по социално отговорен начин. Това са ценности, които изповядваме и днес в COTRUGLI Business School.

    Колко студенти сте имали досега от България и колко типично се записват на година?
    Общо COTRUGLI Business School има около 1000 студенти по програмите Executive MBA и МВА, които или вече са преминали през тях или в момента са част от програмите.  От тях 72-ма са уважавани мениджъри и активни личности от България. На база на шестгодишното ни присъствие на българския пазар мога да кажа, че най-голям брой желаещи от България имахме през първата година – 2006.
    През следващите години броят на записващите си остана стабилен. Тази година, главно заради изключително ефективното партньорство с Jobs.bg, SeeNews и БАУРЧР, очакваме отново нарастване на броя на студентите от България.
    От 72-мата български участници приблизително 65% вече успешно са завършили EMBA или MBA програма. Ще използвам възможността да отбележа, че българските студенти винаги са демонстрирали цялостно отлично поведение както по отношение на академични постижения, така и в личен план, и са активни участници в различни формални и неформални инициативи. Само за да добиете представа, ще цитирам някои от компаниите, от които имаме участници в програмите:  Raiffeisen bank, Energo-PRO, EOS Matrix, Мagic Solutions, S&T Bulgaria, БТК.

    Как протичат МВА програмите и какви дисциплини включва?

    МВА програмата на COTRUGLI Business School включва всички ключови области, които съвременният мениджър трябва да познава, за да се справя ефективно с предизвикателствата на турбулентната среда на 21 век. Модулите варират от такава за т.нар. „твърди умения” (като финанси, счетоводство, управление на финансите, оперативен мениджмънт) до „меки умения” (като лидерство, стратегически маркетинг, бизнес комуникация, продажби).
    Една от особеностите на нашето училище е акцентът върху личностното развитие, което е част от модулите и на двете програми. Модулите се преподават по световно признати лекции, които са част от програмите на топ бизнес училища от цял свят (INCAE, ESCP Europe, Kellogg, Oxford Leadership Academy и др.).  Лекциите са интерактивни и практически, като често се изисква от студентите да работят по казуси, да обменят знания и да мислят извън позната им зона, в която се чувстват комфортно. Опитни преподаватели съчетават най-добрите световни практики с местните особености за правене на бизнес. Участниците в EMBA и MBA програмите формират екипи от по 5 -7 души, които са от различни бизнес области, с цел допълнително да се стимулира обменът за опит и знания между тях. За да се насърчи прилагането на придобитите знания в практиката, по време на програмата участниците работят върху бизнес план. Екипът избира идея за стартиране на нов бизнес или работи по съществуващо предизвикателство в рамките на конкретна компания.  Лекторите от различните модули са консултанти, които дават обратна информация и експертиза в конкретната област, за да бъде изготвен бизнес планът по възможно най-добрия начин. Така  участниците в програмата имат възможност директно да прилагат наученото, което е от полза за тях и компаниите, в които работят. И двете програми - и EМВА, и MBA - подготвят мениджъри чрез практически инструменти и дават възможност за изграждане на мрежа от ценни контакти. Резултатът е увеличаване на нивото на компетентност, което помага значително за по-доброто  бъдещо развитие както в професионален, така и в личен план.

    Какви са основните разлики между МВА и Executive MBA програми?
    Основната разлика е, че Executive MBA програмата е специално създадена за средно и високо ниво мениджъри, докато MBA е насочена към младши мениджъри и хора с висок потенциал. Средно участниците в EMBA програмите имат 7 години релевантен опит (12 години опит изобщо), а средната възраст е 37 години. Участниците в МВА програмите са средно на 29 години и имат три години релевантен опит (5 години общо). Има също така и разлика в продължителността и времето на двете програми. 
    EMBA програмата е с продължителност от 18 месеца и се състои от 16 модула. Лекциите типично са един уикенд в месеца (от петък до неделя) и са в Загреб или Белград. МВА програмата е с продължителност 1 година, също има 16 модула, но лекциите са  разпределени в девет седмици. МВА програми се провеждат в няколко града в Югоизточна Европа, сред които Загреб, Белград, Любляна и други. И двете програми са съобразени така, че участниците могат да работят при пълна заетост.  Освен това учебната програма на ЕМВА е проектирана по-скоро да дава стратегическата гледна точка и разглежда управлението на хората, докато МВА програмата е проектирана от оперативна гледна точка. И двете програми имат международна акредитация. Редовната такса за обучение за ЕМВА е 18 000 евро, а редовната такса за обучение за MBA програмата е съответно 12 000 евро.

    Какво покриват пълните стипендии по програмите МВА и ЕМВА? И кои разходи не се покриват?
    Пълни стипендиите покрива всички разходи, свързани с EМВА и MBA програмите, включително и за задължителните учебни материали. Стипендиите - както пълните, така и частичните - не покриват транспортните разходи и разходите по престоя, както и такива за допълнителни учебни материали. Но COTRUGLI Business School има партньорски отношения с определени хотели, които предлагат преференционални условия за нашите възпитаници. Много студенти, които са от една и съща страна, пътуват заедно, за да оптимизират разходите си. Също така по-голямата част от допълнителна литература може да бъде намерена в библиотеката на училището или да бъде закупена от книжарници, с които също имаме партньорски отношения.

    Кои разходи не се покриват от частичната стипендия?

    Условията са идентични. Разликата с частичните стипендии е, че покриват 50% от таксата за обучение по ЕМВА и МВА програмите. Това, което не споменах, е, че както индивидуални, така и фирмени плащания могат да се правят разсрочено.

    По какви критерии журито ще избере победителите в конкурса за стипендии?
    Най-лесният начин да ви отговаря е да ви обясня процесът. След като кандидатът заяви желанието си да кандидатства (можете да го направите тук http://www.jobs.bg/cbs_executive_mba/) ще получат  официален формуляр за кандидатстване, който трябва да попълнят на английски език и да изпратят  преди  11-ти април 2012. След това комисията по подбор ще селектира кандидатите и тези, които стигнат до финал, ще бъдат информирани. Финалният етап ще се проведе в София на 21 и 22 април. По време на финалите кандидатите ще станат част от интензивен, но справедлив процес на оценка, който ще продължи около 10 часа. Финалната фаза на селекцията включва различни предизвикателства, IQ тест и тест за обща култура, личностни въпросници, тест по английски, индивидуални интервюта с представител на журито, работа в екипи по казуси и тяхното представяне и т.н.

    Вижте още за условията и как протича финала

    По отношение на документите за кандидатстване, комисията взема под внимание опита на кандидата, очакванията и готовността му, с какво МВА програмата би му допринесла и т.н. По време на финалните интервюта основните критерии, по които ще бъдат оценявани, са индивидуалният лидерски потенциал, ценностите и креативността на кандидата.  Комисията, която ще оценява кандидатите, се състои от опитни HR експерти, членове на мениджмънт екипа на COTRUGLI Business School и представители на нашите партньори. Финалите са внимателно подготвени и  модерирани, за да може всеки един кандидат да има равен шанс да представи своите способности.

    Как ще бъдат избрани носителите на пълни и на частични стипендии?
    Малко след финала резултатите и личното представяне на всеки кандидат ще бъдат оценени и списъкът със спечелилите стипендии ще бъде обявен. И за двете програми - и за ЕМВА, и МВА - резултатите ще бъдат обявени няколко часа след края на финала. Дванайсетте кандидати, които печелят стипендии (шеста за ЕМВА и шест за МВА), ще бъдат поканени на официална церемония, която ще се проведе до три дни след финала в София. По време на тази церемония на случен принцип ще бъде избран по един победител за ЕМВА и МВА, които ще спечелят пълна стипендия, докато другите кандидати ще спечелят частична стипендия.

    Какви са предимствата, които дават програмите МВА и ЕМВА?
    Независимо дали става въпрос за редовна MBA програма или ЕMBA, те имат няколко основни предимства. Дават практически приложими знания, чрез които можете да се справите с предизвикателствата по-ефективно, подготвят ви за носител на промяната във вашата организация и развиват допълнително възможностите ви за управление.

    Радка Карагьозова, ръководител на Roerich Independent Primary and Secondary School и CEO на Diva Language Centre
    „Това беше най-добрата комбинация от предизвикателство и награда в изключително близка до реалността  обучителна среда. Така мога да опиша преживяванията си  в COTRUGLI Business School. Освен че беше чудесен тренинг за мисленето, участието ми програмата ми помогна да усещам по-добре възможностите както в обучението, така и в бизнеса”.


    Радослав Дуголенски, финансов директор на Energo-Pro
    „Преживяното в Executive MBA at COTRUGLI може да се сравни с вкуса на най-доброто шотландско уиски – изключително мотивирани колеги, световно признати професори и много съвременна програма. Тя е най-добрият начин да надградите и  да развиете бизнес мисленето си и знанията си”.

    Добрин Миревски, директор бизнес развитие на  EOS Matrix
    „Да посещаваш програмата COTRUGLI EMBA е едновременно интелектуално предизвикателство и социално удоволствие. Уроците те карат да развиваш мисленето си, да  мислиш извън рамките и да търсиш нови възможности. Тя е възможност да предизвикаш собствената си бизнес парадигма. Излизайки от комфорт зоната на ежедневните си дейности, ти придобиваш нови знания, намираш нови начини да се справяш с нещата и се учиш как да бъде по-ефективен мениджър и предприемач. Интелектуалната и приятелска среда, вдъхновяващите професори, колегите, с които се подкрепяте, многото социални събития правят преживяването незабравимо”.

    Друго предимство е  изключителната възможност за създаване на контакти, използвайки и мрежата на COTRUGLI Business School, която включва повече от 10 000 регионални бизнес лидери. Програмите МВА и ЕМВА подобряват конкурентоспособността ви на международния пазар на труда, тъй като степента МВА е призната в цял свят. Също така са източник за подобряване на личностната и професионална ефективност чрез по-добро разбиране и поддържане на баланса работа – личен живот. Усъвършенстват и предприемаческите умения, като подобряват увереността за по-добро идентифициране на бизнес възможностите около вас.

    Имате ли данни как се развива кариерата на вашите студенти?
    Независимо проучване в Хърватска показва, че доходите на завършилите МВА средно нарастват с  42% след като завършат програмата  в сравнение с тези, които имат бакалавърска степен. Нашите анализи показват, че 33% от участниците в ЕМВА програмите са били промотирани в компанията им или са сменили работата си по време на програмата. Освен това има много примери за нашите МВА и ЕМВА студенти, които достигат по-високи нива на професионално и лично развитие чрез  директните ползи, които извличат от програмата. Примерите са най-различни – изкачване в йерархията в компанията, стартиране на бизнес с МВА колеги и т.н. С радост бих ви свързал с някои от Българските МВА и ЕМВА Алумни членове, за да го попитате сами. Най-важното послание е фактът, че мрежата на COTRUGLI Business School дава различни възможности на нашите студенти постоянно, дори и след като завършат програмата. Аз мога да споделя своя личен опит  като служител на COTRUGLI Business School и завършил МВА, че участието в програмата променя живота на човек и бих окуражил всеки потенциален кандидат да използва тази уникална възможност, като кандидатства за стипендия и да се убеди в това от първо лице. И последен съвет към всички ЕМВА и МВА кандидати за стипендия – просто се отпуснете и бъдете себе си. Останалото е наша работа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 4 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 5 часа
    преди 6 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 6 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично