сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2124 прочитания

    Новият управител на БНБ встъпи в длъжност

    Димитър Радев заяви, че кризата от последната година е овладяна и БНБ ще излезе от нея много по-силна
    15 юли 2015, 14:22 a+ a- a

    Новоизбраният управител на Българската народна банка /БНБ/ Димитър Радев встъпи официално в длъжност. Това стана на традиционна церемония в централната банка.

    Досегашният управител на БНБ Иван Искров, който бе на този пост два мандата от 2003 до 2009 и от 2009 до 2015, благодари за честта да бъде начело на институцията в продължение на 12 години. Той поздрави Радев с встъпването му в длъжност, като му пожела да отстоява с твърдост независимостта и достойнството на Централната банка.

    От своя страна Димитър Радев благодари на предшественика си за постигнатото през последните 12 години, за участието на БНБ в подготовката на членството на страната ни в ЕС и при самото членство. Радев заяви, че кризата от последната една година е овладяна и БНБ ще излезе от нея много по-силна.

    Непосредствено след избирането му за гуверньор на БНБ, Радев обяви, че възнамерява да ръководи Централната банка с двама от досегашните подуправители. Калин Христов ще остане отговорник на управление „Емисионно“, Димитър Костов, който до момента бе начело на управление „Банково“ ще поеме „Банков надзор“, а на неговата позиция ще застане Нина Стоянова, която в момента е главен Юрист на БНБ.

    В знак на приемственост Иван Искров символично връчи на Димитър Радев сребърния звънец, с който се откриват и закриват в последните 12 години заседанията на УС на БНБ. Искров подчерта, че решенията в този период са приемани с консенсус и изрази убеденост, че тази традиция ще бъде запазена.

    На церемонията присъстваха управители на БНБ от последните повече от 30 години – Васил Коларов, Тодор Вълчев, Любомир Филипов, Светослав Гаврийски, членове на УС на БНБ, ръководители на търговски дружества, в които БНБ има участие и ръководителите на дирекции на Централната банка.

    (л) Васил Коларов (3 януари 1984 - 20 декември 1989), Любомир Филипов (24 януари 1996 - 11 юни 1997), Иван Искров (9 октомври 2003 - 14 юли 2015), Димитър Радев, Тодор Вълчев (9 януари 1991 - 24 януари 1996), Светослав Гаврийски (11 юни 1997 - 9 октомври 2003)
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 16 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 19 часа
    преди 23 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 24 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 1 ден
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26